Grabar-Kitarović newyorškim Hrvatima: „Uzmimo svoju državu u svoje ruke“

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se 26. rujna u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu s newyorškim Hrvatima kojima je poručila da vjeruje kako je moguće prevladati ideološke podjele u hrvatskom društvu i izgraditi modernu državu temeljenu na poštovanju i međusobnom uvažavanju.

kgk-sad.JPG
Autor
slobodnadalmacija.hr/Laudato/M.R.
Fotograf
novilist.hr
Objavljeno:
 
27.09.2015 12:12

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u New Yorku na redovitom godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, rekla je hrvatskim novinarima da se unatoč napornom programu u New Yorku uvijek rado sastane s hrvatskim iseljenicima.

„Kao što sam rekla iseljenicima, kad god dođem bit ću uvijek među njima“, kazala je Grabar-Kitarović.

„Ovaj posjet UN-u u New Yorku vrlo je intenzivan, naporan od ranog jutra do kasne večeri ovih osam do devet dana, ali drago mi je da sam našla pola sata vremena da se nađem s ljudima i da im se obratim“, rekla je Grabar-Kitarović.

U crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, koja se nalazi nedaleko od newyorškog Times Squarea, hrvatsku je predsjednicu dočekao veliki broj Hrvata koji su je oduševljeno pozdravili i pljeskom popratili njezino obraćanje.

Predsjednica je okupljenim iseljenicima poručila kako vjeruje da je moguće „nadići prijepore po ideološkim crtama i u duhu zajedništva graditi hrvatsku domovinu temeljenu na načelima poštovanja, uvažavanja, predvidljivosti i učinkovitosti sustava državne uprave koji radi za sve svoje građane“, kako za one koji žive u zemlji, tako i za one izvan nje.

Također je pozvala na zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske u izgradnji „zemlje blagostanja“.

„Zalažem se za Hrvatsku koja će biti snažna prije svega iznutra, koja će brinuti o svakom svojem čovjeku. Vjerujem u Hrvatsku blagostanja jer za to imamo sve preduvjete“, kazala je Grabar-Kitarović.

„Zato pozivam upravo vas, naše iseljenike, da pomognete koliko možete, prije svega misleći na vaše domoljublje, iskustvo koje ste stekli životom u državama kao što je SAD ... idemo uzeti svoju državu u svoje ruke, raditi na tome da naši mladi ne odlaze, da Hrvatska u bliskoj budućnosti bude država u koju se vraća“, poručila je predsjednica.

Hrvatska predsjednica održala je prve bilateralne sastanke s egipatskim i mađarskim predsjednicima. Tijekom današnjeg dana, 27. rujna, održat će bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a, a sudjelovat će na prijamu koji za šefove država daje kancelarka Angela Merkel.

Kolinda Grabar-Kitarović će 28. rujna biti prisutna na prijmu koji daje američki predsjednik Obama, a za 29. rujna je predviđen prijam koji organizira Donald Tusk.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu