Jezikom esperanto obogaćuje se kultura

Kongres Međunarodne udruge katolika esperantista, laičkog društva priznatog od Papinskog vijeća za laike, održava se od 14. do 21. srpnja u Pečuhu u Mađarskoj. Tema ovogodišnjeg 65. kongresa je na tragu Godine vjere "Vjerujem u jednoga Boga".

Esperanto2a.jpg
Objavljeno:
 
16.07.2012 00:00

Kongres Međunarodne udruge katolika esperantista, laičkog društva priznatog od Papinskog vijeća za laike, održava se od 14. do 21. srpnja u Pečuhu u Mađarskoj. Tema ovogodišnjeg 65. kongresa je na tragu Godine vjere "Vjerujem u jednoga Boga".

Kongres je otvorio pečuški biskup György Udvardy u subotu 14. srpnja u "Kamenom muzeju pokraj katedrale". Ističući brojne ostatke s početka kršćanstva na području biskupije, istaknuo je kako kršćanska vjera stvara kulturu u kojoj se svaki narod može osjećati kao kod kuće te je može gledati kao vlastitost, ali je također i formirati.

„Posebno lijep element tog kreiranja kulture je bratsko zajedništvo i zajednički jezik koji se temelji na djelima ljubavi kao specifičnom iskustvu jedinstva. Taj zajednički jezik je u prvom redu djelo Duha. Duh Božji čini jedinstvo. To jedinstvo Isus je želio i radi njega se i sama njegova žrtva ostvarila. Svatko tko nosi, gradi to jedinstvo radi za Njega, služi kao dijete Crkve“, istaknuo je biskup, poručivši da se jezikom esperanto obogaćuje kršćanska vjera i kultura.

Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Međunarodne udruge katolika esperantista Giovanni Daminelli, a uime Organizacijskog odbora Marija Belošević, potpredsjednica Međunarodne udruge katolika esperantista.

Nakon svečanog čina otvorenja, biskup Udvardy održao je uvodno predavanje "Priroda vjere, vjera kao dar". Drugog dana kongresa, u nedjelju 15. srpnja predavanja o apostolskom pismu u obliku motu proprija pape Benedikta XVI. kojim se proglašava Godina vjere "Porta fidei" održao je urednik esperantske emisije na Radio Vatikanu Carlo Sarandrea. U ovoj prigodi predstavljen je i esperantski prijevod "Porta fidei" koji su zajedno napravili katolici esperantisti sa četiri kontinenta.
Prošlogodišnji kongres katolika esperantista održan je u Zagrebu sredinom srpnja, a u programu su svoj doprinos dali i predstavnici drugih udruga Zagrebačke nadbiskupije. Tijekom kongresa katolici esperantisti su hodočastili u Ludbreg, Krašić i Sisak.

Izvor: Laudato/IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu