Kardinal Puljić: Križ nije samo znak nego naš put

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić susreo se u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u starom dijelu Sarajeva s predstavnicima pokreta "Mladi za mir" Zajednice Svetog Egidija koji su došli u glavni grad Bosne i Hercegovine na Međunarodni susret za mir koji je od 9. do 11. rujna organizirala ta Zajednica.

Puljic-i-mladi2.jpg
Objavljeno:
 
11.09.2012 00:00

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić susreo se u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u starom dijelu Sarajeva s predstavnicima pokreta "Mladi za mir" Zajednice Svetog Egidija koji su došli u glavni grad Bosne i Hercegovine na Međunarodni susret za mir koji je od 9. do 11. rujna organizirala spomenuta Zajednica.

Mladi, koji su došli iz 50 talijanskih gradova u kojima su sa Zajednicom Svetog Egidija uključeni u pružanje pomoći djeci i starijim osobama, htjeli su izraziti svoju zahvalnost i divljenje kardinalu Puljiću za njegovo hrabro svjedočenje tijekom mračnih ratnih godina.

Prisjećajući se teških ratnih godina, kardinal Puljić je rekao da je snagu nalazio u molitvi. "Molitva je snaga koje nikad nije nedostajalo. Kada bih čuo da počinju padati granate na grad, otišao bih sa svećenicima i časnim sestrama u podrum gdje bi molili cijelu noć. Molitva je izvor nade i ona nam je pomogla da preživimo strah", rekao je kardinal Puljić.

Na pitanje jednog mladića, kako je živio tijekom tih teških godina, kardinal Puljić je odgovorio: "Rat je za mene bio škola križa, a ta škola vrijedi više od fakulteta. Osjetio sam snagu – biti u Božjim rukama i poticaj da učinim nešto kao kršćanin. Oslanjanje na Boga čini čovjeka kreativnim", rekao je kardinal Puljić te, pokazujući mladima svoj križ koji nosi oko vrata, pojasnio da križ nije samo znak nego naš put.

"Moramo proći tim putem kako bi upoznali Kristovu ljubav bez koje nije moguće živjeti", istaknuo je kardinal Puljić te zaključio susret očinskim riječima punim nade. "I ovdje želimo stvoriti pokret mladih ljudi. Vi ste nada Crkve, a vaša vjera je snaga za naše vrijeme", zaključio je kardinal Puljić.

Izvor: kta

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu