Kardinal Puljić: Hvala Caritasima u Hrvatskoj što nas podržavaju u opstanku i povratku

'Dragocjeni su ovakvi susreti na kojima možemo jedni drugima izreći svoje tegobe i teškoće, ali i stvoriti planove koje trebamo učiniti u datim momentima'

28.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.10.2019 15:21

Predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskoga Caritasa apostolski administrator Varaždinske biskupije biskup Josip Mrzljak obratili su se novinarima tijekom godišnjeg susreta predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, koji je jučer započeo u Mostaru, piše IKA.

- Sastajemo se godišnje kako bismo razmotrili što smo dosad učinili, koji su problemi i što još možemo uraditi. Mi u Bosni i Hercegovini izuzetno smo zahvalni predsjedniku Hrvatskog Caritasa biskupu Mrzljaku i svim Caritasima u Hrvatskoj koji nas podržavaju u našim nastojanjima i opstanka i povratka jer ima još ljudi koji se žele vratiti. Ta je potpora ohrabrenje našem djelovanju u Bosni i Hercegovini - izjavio je kardinal Puljić danas tijekom zajedničkog sastanka u Duhovno-obrazovnom centru 'Emaus'.

Svrha karitativnog djelovanja nije samo materijalno pomaganje, nego i pokazivanje zajedništva, rekao je biskup Mrzljak. Dodao je da Tjedan solidarnosti želi povezati sve Hrvate unutar i izvan domovine.

- Dragocjeni su ovakvi susreti na kojima možemo jedni drugima izreći svoje tegobe i teškoće, ali i stvoriti planove koje trebamo učiniti u datim momentima - rekao je biskup Mrzljak, posebno istaknuvši pitanje migranata u BiH i Hrvatskoj, podsjetivši na riječi pape Franje da treba prihvaćati sve ljude koji su u potrebi, posebno one koji bježe iz svojih domovina.

Tjedan solidarnosti nije jedina aktivnost Caritasa, već se širina karitativne ljubavi pokazala u ratu i poraću, ne samo prema pripadnicima katoličkoga naroda nego prema svima koji su bili u potrebi, rekao je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

Istaknuo je da snažna karitativna veza BiH i Hrvatske nije samo Tjedan solidarnosti nego i brojne pojedinačne akcije među biskupijama, župama i pojedincima.

- Kad je u pitanju Tjedan solidarnosti, biskupi i ravnatelji Caritasa dogovorili su se konkretno da prikupljena sredstva tijekom te akcije idu za Crkvu i ljude u BiH u projekte bilo nacionalnog bilo svakog pojedinog Caritasa. Tako ovdje imamo brojne projekte za koje država ne plaća ni marku. To su domovi za starije osobe, domovi za djecu s poteškoćama u razvoju, dječji vrtići - pojasnio je mons. Knežević na što se troše sredstva prikupljena u akciji Tjedan solidarnosti.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina istaknuo je kako je misija u Tjedan solidarnosti uključiti i druga područja poput kulturnoga, te uputio zahvalu svim dobročiniteljima.

- Zahvaljujem našim trajnim podupirateljima, vjernicima diljem župa u Hrvatskoj. Naše misli umjerene su i prema svim našim iseljenicima diljem svijeta, posebice Europe. Htjeli bismo da i oni osjete poziv i da se kroz strukture misijskih ureda, prema njihovim mogućnostima i mjesnim propisima uključe u aktivnosti Hrvatskog Caritasa kako bi dali veći zamah, i molitveni i materijalni - rekao je mons. Svalina.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!