Katolička dobrotvorna organizacija osuđuje nasilne prelaske na islam u Pakistanu

Katolička agencija za pomoć održat će u četvrtak 8. kolovoza press-konferenciju kako bi privukla pozornost na stanje kršćanskih i hinduističkih žena u Pakistanu.

pak-ze.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
08.08.2019 17:30

- Svake godine otme se najmanje tisuću djevojčica, te ih se prisiljava na prelazak na islam, čak ih se prisiljava i na ženidbu - rekao je Tabassum Yousaf, katolički pravnik povezan sa zajednicom St. Egidio.

Kako bi skrenuo pozornost na to pitanje, papinska zaklada "Aid to the Church in Need" (op.a. ACN) u četvrtak je u Karachiju sazvala konferenciju za novinare na kojoj će sudjelovati kardinal Joseph Coutts i nekoliko muslimanskih vođa.

Fenomen prisilnih prelazaka pogađa pakistanske vjerske manjine, posebno kršćane i hinduse. Samo u jednom slučaju, prije mjesec dana jedna je 14-godišnja kršćanska djevojka oteta u Lahoreu te je bila prisiljena udati se za svog otmičara. Policija je kasnije obavijestila roditelje da se registrirala kao obraćenica na islam.

Iako važeći pakistanski zakon predviđa zakonsku bračnu dob sa 16 godina za djevojčice, ACN traži da se minimalna dob pomakne na 18 godina.

Katolička dobrotvorna udruga ACN također se zalaže za bolju zakonsku zaštitu od otmica i prisilnih obraćenja vjerskih manjina. Obitelji žrtava često se suočavaju s napornom bitkom na sudu kada tuže otmičara, navodi Vatican News.

Konferencija za novinare pada neposredno prije Dana nacionalnih manjina, koji će biti održan u subotu, 11. kolovoza.

Tabassum Yousaf rekla je da Zapad i međunarodni mediji mogu učiniti puno u zaštiti vjerskih manjina u Pakistanu. Uz to, pozvala je na bolje obrazovanje mladih žena.

- Naše djevojke ne mogu dobiti odgovarajuće obrazovanje pa su kažnjene kad traže posao - kaže Yousaf.

Također, istaknuti kršćanski pravnik i aktivist za prava u Pakistanu Sardar Mushtaq Gill, govorio je o životu kršćana u toj zemlji.

- Život vjerskih manjina u Pakistanu obilježen je nasiljem, diskriminacijom i zloupotrebom temeljnih ljudskih prava. To je stari, sustavni problem koji ima svoje korijene u povijesti, svjetonazoru i lokalnoj kulturi. Vlada bi trebala biti svjesna te stvarnosti i postupati u skladu s tim, kako bi zaštitila nemuslimanske pakistanske građane i promicala prava, pravdu i slobodu svih. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!