Katolička manjina u Tajlandu radosno očekuje Papu

Misionar u Tajlandu o. Rafaelle Sandonà za Radio Vatikan opisao je ozračje u toj zemlji uoči dolaska pape Franje.

5.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
05.11.2019 12:08

Četvrti pohod istočnoj i jugoistočnoj Aziji, njegovo 32. inozemno putovanje papu Franju od 20. do 26. studenoga vodi u Tajland i Japan. To je drugi pohod pape Tajlandu u više od 35 godina, sv. Ivan Pavao II. pohodio je kraljevinu godine 1984. Geslo putovanja „Kristovi učenici, učenici misionari“ podsjeća na važnu obljetnicu – 350 godina Crkve na Tajlandu, odnosno osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo.

Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti. Katolici su manjina u toj zemlji – 0,5 posto od više od 68 milijuna stanovnika, od kojih je više od 90 posto budista. Muslimana je nešto više od 4 posto a kršćana ukupno tek jedan posto. U posljednjih 350 godina Crkva je izrasla u 11 biskupija s oko 390.000 katolika.

Biskupija Chiang Mai na sjeveru zemlje utemeljena je u studenome 1959. Nekoliko svećenika „fidei donum“ iz Italije godinama djeluju u misijama Chae Hom i Lamphun. Izraz „fidei donum” – „dar vjere“ uzet je iz enciklike pape Pija XII. Iz 1957. u kojoj je biskupe pozvao da ne samo da si međusobno pomažu molitvom i drugim sredstvima već i da svoje svećenike ustupe služenju u drugim zemljama. Misija Chae Hom, koja se uzdržava proizvodnjom i prodajom rukotvorina, posvetila se pomaganju plemenskim i nomadskim skupinama te šumovite i brdovite regije pitkom vodom, lijekovima i mogućnošću obrazovanja.

O. Raffaele Sandonà, svećenik Padovske biskupije u Tajlandu djeluje deset godina, opisao je radost vjernika zbog Papina dolaska. Očekuje da će svojom nazočnošću Sveti Otac katoličku manjinu učvrstiti u vjeri te i promicati međureligijski dijalog s budistima. Premda u kraljevini nema službenih odnosa kršćana i budističke većine, katolici su svakodnevnoj interakciji s budistima u mirnom suživotu, a ponekad i konstruktivno surađuju u zajedničkim projektima.

O. Sondonà očekuje da će Papa svjedočiti karakteristične geste svoga pontifikata, kao što su poniznost i mir, koje privlače pozornost i u zemlji u kojoj nema puno riječi o papi i Svetoj Stolici. Stoga misionar ocjenjuje da će dolazak pape Franje biti „dobar korak naprijed“ u međureligijskom dijalogu i dati zamah mjesnoj Crkvi u svjedočenju mira i ljubavi, o čemu je riječ i u himni Papina pohoda Kraljevini Tajland.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu