Kongres katolika esperantista

U Pečuhu je održan 65. kongres Međunarodne udruge katolika esperantista.

esperanto2.jpg
Objavljeno:
 
23.07.2012 00:00

U Pečuhu je održan 65. kongres Međunarodne udruge katolika esperantista, privatnog vjerničkog društva priznatog od Papinskog vijeća za laike. Tema kongresa bila je na tragu Godine vjere "Vjerujem u jednoga Boga".

Na otvorenju kongresa predavanje "Priroda vjere, vjera kao dar" održao je biskup Pečuha György Udvardy, koji je i otvorio kongres. Uz kongresnu temu, Carlo Sarandrea, urednik esperantske emisije na Radio Vatikanu, predstavio je pismo pape Benedikta XVI. "Porta fidei".

Tijekom kongresa mise na esperantu slavljene su u pečuškoj katedrali Sv. Petra i Pavla i u najvećem mađarskom marijanskom svetištu Mariagyudu, gdje su sudionici kongresa hodočastili. Pobožnost Križnoga puta održana je na kalvarijskim brdima u Mariagyudu i u Pečuhu.

U predvorju Gimnazije i kolegija "Nagy Lajos" na glavnom pečuškom trgu održana je izložba fotografija Marije Belošević "Blaženici našega vremena" posvećena beatifikaciji Ivana Pavla II. i Drinskih mučenica.

Na kongresu su predstavljena i izdanja objavljena tijekom prošlih godinu dana. Tako je predstavljena knjiga sisačkog biskupa Vlade Košića "Župnik na prvoj crti" u prijevodu Marije Belošević na esperanto "Parohestro ce la unua frontlinio", potom knjiga s. Ozane Krajačić "Drinske mučenice – život i mučeništvo" u prijevodu na esperanto Zore Heide, kao i Križni put i Litanije Drinskih mučenica u prijevodu Marije Belošević. Predstavljen je i Zbornik radova-predavanja 64. kongresa Međunarodne udruge katolika esperantista održanog prošlog srpnja u Zagrebu.

U nazočnosti sudionika kongresa i obitelji u Szeksardu je otkrivena spomen-ploča nedavno preminulom trajnom đakonu esperantisti Janošu Kirschu. Spomen-ploču otkrio je vlč. Lajoš Kobor i najmlađe od petero djece Janoša i Agote Kirsch, Zsofia, a blagoslovio mjesni župnik Laszlo Bacsmai, porijeklom Hrvat.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu