Kršćanskoj političarki prijeti zatvor zbog objave biblijskog citata na Facebooku

Kršćansko-demokratska zastupnica prozvala je Finsku evangeličku luteransku crkvu zbog sudjelovanja na Helsinškom 'Pride'-u u lipnju.

fin-pavi.jpg
Autor
faithwire.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Facebook/Päivi Räsänen
Objavljeno:
 
04.09.2019 16:48

Finska političarka Päivi Räsänen dospjela je u javnost zbog toga što je na svom Facebook profilu objavila citat iz Svetog pisma.

Ova kršćansko-demokratska zastupnica prozvala je Finsku evangeličku luteransku crkvu zbog sudjelovanja na Helsinškom 'Pride'-u u lipnju, te se pritom poslužila ulomkom sv. Pavla iz poslanice Rimljanima kako bi dokazala svoje stajalište.

- Kako doktrinalni temelj crkve, Biblija, može biti kompatibilan s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa? - zapitala se Räsänen koja je objavila sljedeći citat:

"Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.Stoga ih je Bog predao sramotnim strastima: njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim, a tako su i muškarci napustili naravno općenje sa ženom i raspalili se pohotom jedni za drugima te muškarci s muškarcima sramotno čine i sami na sebi primaju zasluženu plaću svoga zastranjenja." (Rim 1,24-27)

fin-pavi1.jpg

Zbog te objave finska policija navodno je otvorila istragu protiv Räsänen, koja je član stranke kršćanskih demokrata te bivša ministrica unutarnjih poslova.

- Predistražne istrage tek trebaju biti završene. Policija će reći više detalja nakon završetka istrage, a postoji mogućnost iznošenja slučaja tužitelju na razmatranje optužbi. Prije toga neće biti dodatnih komentara - rekao je Pekka Hätönen, službenik za istrage u policijskoj upravi Helsinki.

Kao žestoka zagovornica života, Räsänen je pokrenula oštru polemiku 2013. godine kada je izjavila da se njezina zemlja više zalaže za dobrobit životinja nego zaštitu nerođene bebe.

- Zakon o zaštiti životinja pruža bolju zaštitu životinji koju treba usmrtiti nego zakon o pobačaju nerođenom djetetu - rekla je tijekom luteranske crkvene službe.

- Zabranjeno je nanositi životinji bol prilikom klanja, ali nitko se ne usuđuje raspravljati o bolnosti pobačaja. Pobačaj se brani na izjavi da fetus nije ljudska osoba, iako je ona ljudski individum od trenutka začeća.

Odgovarajući na vijest da je pod kriminalističkom istragom zbog biblijskih citata, Räsänen je rekla kako nije zabrinuta te da ne vjeruje da će zbog toga biti tužena. Ipak, izrazila je zabrinutost da ovaj slučaj ne dovede do kršćanske cenzure. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!