Marko Đurin novi rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima

Dosadašnjeg vicerektora Zavoda na mandat od pet godina imenovala je Kongregacija za kler dekretom od 9. siječnja 2020. godine.

21.jpg
Autor
hbk.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
hbk.hr
Objavljeno:
 
21.01.2020 10:48

Hrvatska biskupska konferencija danas je objavila vijest kako je vlč. Marko Đurin, svećenik Varaždinske biskupije, novi rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

Dosadašnjeg vicerektora Zavoda na mandat od pet godina imenovala je Kongregacija za kler dekretom od 9. siječnja 2020., stoji u priopćenju HBK.

Hrvatski biskupi su, u skladu sa statutima Zavoda, predložili vlč. Marka Đurina za novoga rektora. Kongregacija je obavijestila HBK da su potvrdili taj prijedlog, a Đurin će na tom mjestu naslijediti Božu Radoša koji je krajem 2019. godine zaređen za varaždinskog biskupa.

Vlč. Marko Đurin rođen je 25. ožujka 1985. godine u Varaždinu, od oca Rudolfa i majke Božene r. Beštek. Rodom je iz župe Kraljice svete Krunice u Remetincu u Varaždinskoj biskupiji, poznatoj po brojnim duhovnim zvanjima. Osnovnu školu je pohađao i završio u Remetincu i Novom Marofu.

Nakon završetka osmog razreda upisuje se u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju koju završava 2003. godine, boraveći istovremeno u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Akademske godine 2003/2004. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008. godine. Primio je sveti Red đakonata u Varaždinskoj katedrali 8. studenoga 2008. Đakonski pastoralni praktikum je obavljao u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu kao tajnik varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. Za prezbitera je zaređen 14. lipnja 2009. godine u Varaždinu.

Nastavio je vršiti službu biskupskog tajnika do kolovoza 2012. godine. 2010. i 2011. godine obnašao je i službu predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. U rujnu 2012. godine ga biskup Mrzljak šalje u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji gdje je magistrirao u lipnju 2014. godine te nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

25. listopada 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima. Dekret o imenovanju, u ime hrvatskih biskupa, potpisao je kao predsjednik Biskupske komisije HBK I BKBIH za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima tadašnji šibenski biskup mons. Ante Ivas. Dekretom tadašnjeg Papinog vikara za Rimsku biskupiju kardinala Agostina Vallinija od 1. studenoga 2013. imenovan je i vicerektorom Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Po isteku petogodišnjeg mandata, u listopadu 2018. ponovno je imenovan na novi petogodišnji mandat na službu vicerektora Zavoda sv. Jeronima dekretom požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, predsjednika Biskupske komisije HBK i BKBIH za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima, stoji u priopćenju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!