Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba te znakovnog jezika

Zadnje subote u mjesecu rujnu obilježava se Međunarodni dan gluhih u cilju podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba te povećanja solidarnosti i davanja potpore gluhim i nagluhim osobama, kao i promicanjem njihovih prava.

deaf.jpg
Autor
mspm.hr/Laudato/N.B.
Fotograf
digitaltrends.com
Objavljeno:
 
26.09.2015 15:21

Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba te znakovnog jezika odlukom Svjetske federacije gluhih iz obilježava se od 1958. godine svake zadnje subote u mjesecu rujnu.

U Registru osoba s invaliditetom Republike Hrvatske zabilježeno je na dan 11. srpnja.2013. godine 13.343 osoba s oštećenjem sluha čiji je razmjer oštećenja u skladu sa Zakonom o hrvatskom registru o osobama s invaliditetom.

Svjetska federacija gluhih procjenjuje kako je u svijetu oko 70 milijuna gluhih osoba.

Senzibilizacija javnosti ima za cilj upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje  specifične problematike i potreba osoba sa poteškoćama sluha. Sve aktivnosti i pomoći bi trebale rezultirati i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima korisnim za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime bi bila omogućena lakša integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života ove populacije.

Svjetski Savez gluhih također snažno potiče zemlje na potvrđivanje svojih nacionalnih znakovnih jezika i na zakonsko uređenje jezičnih prava gluhih osoba kao i na razvijanje zakonodavstva koje će jamčiti pomoć/usluge i pristup edukaciji, prevođenje, informiranje i zapošljavanje gluhih, gluhoslijepih i nagluhih građana kao i na promoviranje znakovnog jezika i kulture gluhih.

Svjetski savez gluhih smatra da se pojam „gluhih osoba“ mora odnositi na kulturološku skupinu ljudi koji upotrebljavaju znakovni jezika kao svoj primarni jezik. Stoga, potiče zakonodavce na definiranje znakovnog jezika kao jezika izbora za one koji su se odredili kao korisnici znakovnog jezika, uključujući gluhe, nagluhe i gluhoslijepe građane.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu