Michiganska biskupija podržala svećenika optuženog za diskriminaciju u dijeljenju pričesti

Izjava biskupije uslijedila je nakon što su lokalne vijesti objavile da je svećenik Scott Nolan "odbio pričestiti" sutkinju Saru Smolenski.

6.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
28.11.2019 17:54

Michiganska biskupija Grand Rapids iz Sjedinjenih Američkih Država podržala je svećenika koji je članici svoje župe rekao da je ne smije pričestiti zbog istospolnog građanskog braka.

- Uključivanje i prihvaćanje bili su znak katoličkih crkava u našoj biskupiji kroz čitavu povijest. Tako je i danas. Međutim, ono pretpostavlja i poštovanje prema učenjima katoličke Crkve - navodi se u priopćenju.

- Ni jedna vjerska zajednica ne može poduprijeti javnu kontradikciju svojih uvjerenja od strane vlastitih članova. To je posebno izraženo u pitanjima koja su središnja u katoličkom životu kao što je brak, kojeg je Crkva uvijek držala i drži kao sveti savez između muškarca i jedne žene - dodala je biskupija.

Izjava biskupije uslijedila je nakon što su lokalne vijesti objavile da je svećenik Scott Nolan iz župe svetog Stjepana u Istočnom Grand Rapidu "odbio pričestiti" Saru Smolenski, glavnoj sutkinji Okružnog suda u Kentu.

Smolenski (62) nije izjavila da joj je uskraćena pričest za vrijeme mise, već da joj je Nolan telefonskim pozivom rekao da ne smije primati euharistiju. Župljani su izjavili da je Smolenski prestala dolaziti u crkvu sv. Stjepana prošlog proljeća iz straha da će joj svećenik uskratiti pričest.

- Nastojim biti dobra i vjerna našem Gospodinu Isusu Kristu. Moja je vjera veliki dio mog identiteta, ali je Crkva ta koja je stvorila tu vjeru. Sama crkva u kojoj on zauzima stav i govori što ne bi smjela - dodala je.

Pritom je izjavila da je svoj život posvetila Crkvi te da je nedavno je župniku dala 7000 dolara.

Nolan je rekao da je po svojoj službi dužan osigurati da oni koji primaju pričest to čine u skladu s katoličkim naukom i disciplinom.

Crkva uči da je homoseksualna aktivnost moralno zlo i da oni koji su svjesni teškog grijeha ne bi smjeli primiti euharistiju. Crkva je također naučila da zaključivanje istospolnog građanskog braka može biti "tvrdoglava upornost u očitom teškom grijehu", koja bi osobi zabranila da bude primljena u zajednicu. Biskupija se složila sa svećenikovom verzijom događaja.

- Otac Nolan prišao je sutkinji Smolenski privatno. Naknadna medijska izvješća ne mijenjaju prikladnost njegovog djelovanja, što biskupija podržava - stoji u priopćenju od 27. studenog.

- Otac Scott Nolan, župnik župe sv. Stjepana, postao je svećenikom kako bi ljude približio Isusu Kristu. Dio njegove dužnosti u postizanju tog cilja jest naučiti istinu kakvu podučava Katolička crkva i pomoći joj da se ukorijeni i raste u njegovoj župi. Milosrđe je bitno za taj proces, ali isto tako poniznost i obraćenje svih koji žele živjeti istinski katolički kršćanski život - stoji u izjavi biskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!