Molimo za Šri Lanku!

Eksplozije su se dogodile na Uskrs za vrijeme Misa u kršćanskim crkvama u Nogombu, Batticaloi i Colombu i u trima luksuznim hotelima u Colombu.

58680879_2067833503329631_1044345285414748160_n.jpg
Autor
IKA/vaticannews.va/Laudato/M.P.
Fotograf
facebook.com
Objavljeno:
 
22.04.2019 17:49

Iza napada s najmanje 290 žrtava stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama'ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže, rekao je u ponedjeljak 22. travnja vladin glasnogovornik Rajitha Senaratne, prenose novinske agencije.
 
Policija je uhitila najmanje 24 osobe u sklopu istrage samoubilačkih napada na Šri Lanki koje je izvelo šest ili sedam bombaša samoubojica, rekli su dužnosnici. Vlasti Šri Lanke istražuju moguće veze NTJ-a sa stranim skupinama, prenosi agencija France presse.
 
Vladini izvori kazali su novinarima da su tri napada na crkve i tri napada na hotele izveli bombaši samoubojice. Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara rekao je da uhićene muškarce, sve lokalnog podrijetla, ispituje odjel za kaznene istrage.
 
Eksplozije su se dogodile za vrijeme Misa u kršćanskim crkvama u Nogombu, Batticaloi i Colombu i u trima luksuznim hotelima u Colombu. Broj poginulih preko noći se povisio jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobivenih ozljeda, a pronađeno je još nekoliko tijela. Najmanje 35 stranaca poginulo je u eksplozijama, još 19 ostalo je u bolnicama.
 
Za višestruke eksplozije nitko još nije preuzeo odgovornost.
 
Nakon blagoslova „Urbi et Orbi“ na Uskrs papa Franjo se molio za žrtve okrutnog nasilja u Šri Lanki i izrazio blizinu kršćanskoj zajednici u toj otočnoj državi
 
Sveti je Otac kazao da je sa žalošću primio vijest o teškim napadima koji su upravo na dan Uskrsa, u crkve i druga mjesta na Šri Lanki, donijeli tugu i bol. Također je izrazio svoju srdačnu blizinu kršćanskoj zajednici koja je pogođena nasiljem dok je bila sabrana u molitvi, ali i svim žrtvama tog okrutnog nasilja.
 
- Gospodinu povjeravam one koji su tragično preminuli i molim se za ranjene i sve one koji pate zbog ovog dramatičnog događaja – rekao je Papa.
 
Kako prenosi agencija Asia News, nadbiskup Colomba, kard. Malcolm Ranjith, izrazio je sućut zbog žrtvi napada te pozvao na molitvu za zemlju. Također je potaknuo sve građane da doniraju krv, a bolničke liječnike koji danas imaju slobodan dan pozvao da ipak odu na posao i spase barem jedan život. Kardinal je istodobno pokušao utješiti kršćansku zajednicu u toj otočnoj državi te im savjetovao da ostanu mirni.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu