Mons. Tomo Vukšić imenovan koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

Sveti Otac Franjo imenovao mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije premjestivši ga iz Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

0C71715B-2B13-4306-AC7B-DE40E42ABCAC.jpeg
Autor
ktabkbih.net/Laudato/D.T.
Fotograf
ktabkbih.net/Laudato
Objavljeno:
 
22.01.2020 15:34
Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, točno u podne 22. siječnja 2020. obznanio je biskupima, svećenicima redovnicima i redovnicama, okupljenim u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu na imendanskom čestitanju nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, da je Sveti Otac Franjo imenovao mons. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije premjestivši ga iz Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da će mons. Vukšić u isto vrijeme biti i apostolski upravitelj spomenutog Ordinarijata.
 
Obraćajući se prisutnima imenovani nadbiskup koadjutor Vukšić najprije je uputio imendansku čestitku kardinalu Puljiću. 
 
- Po zagovoru svetoga Vinka mučenika, čiji blagdan danas slavimo, neka se širi i raste slava Božja. Neka sve bude za spasenje naše i svih ljudi. I neka naši skromni doprinosi pomognu, da se glas Evanđelja širi, da Crkva Kristova raste i svakim danom sve više u nama jača blagoslov, oprost, mir, jedinstvo, napredak i prijateljstvo, a u Bosni i Hercegovini poštovanje, zajedništvo i suradnja među svim ljudima i narodima, te ekumenizam među kršćanima i dijalog među religijama - kazao je novi nadbiskup koadjutor Vukšić.
 
Kardinal Puljić u svom je obraćanju izrazio dobrodošlicu koadjutoru nadbiskupu Vukšiću u mjesnu Crkvu vrhbosansku napominjući da je biskup Vukšić u Vrhbosansku nadbiskupiju uključen već trideset godina kao profesor i odgojitelj te kasnije kao vojni ordinarij. 
 
- Drago mi je, kako moje godine idu kraju i moje snage polako slabe, imam osjećaj sigurnosti da će se nastaviti živjeti i raditi u ovoj mjesnoj Crkvi, upravo Tvojim dolaskom. Zato ti izričem dobrodošlicu! - kazao je kardinal Puljić.
 
 Podsjetio je kako je 'sve je u Božjim rukama – i život i vrijeme i izazovi životni' te zaželio Božje svjetlo i snagu u njegovom radu. 
 
- Dok me snage drže, bit ćemo braća zajednički za ovu Crkvu. Ova Crkva treba žrtve i ljubavi da se, kao što sam rekao, izgrađuje zajedništvo. Zato, ono što si stekao kroz trideset godina života i rada na području ove mjesne Crkve, sada će ti biti velika pomoć da možeš nastaviti kao nadbiskup koadjutor u ovoj Crkvi, a danas-sutra, kada ja prestanem, Ti ćeš nastaviti - riječi su kardinala Puljića koji je na kraju zazvao Božji blagoslov na mjesnu Crkvu vrhbosansku u povodu imenovanja biskupa Vukšića nadbiskupom koadjutorom. 
 
Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. siječnja 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. lipnja 1980. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984.) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986.). Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988.-1991.), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991.) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“
 
Vrativši se u domovinu, bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992.-1997.); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993.-2009.); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.
 
Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.
 
Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski. Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu