Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja

Zavjetni blagdan Glavosijek Ivana Krstitelja okupi tisuće vjernika iz bukovačkog kraja Zadarske nadbiskupije te se svečano slavi u župi Prikazanja BDM u Medviđi, u zadarskom zaleđu.

caravaggio-jonh-baptist.jpg
Autor
Laudato/HKR
Fotograf
en.wikipedia.org/wiki
Objavljeno:
 
29.08.2022 08:04

 

Pri spominjanju toga Isusova preteče, vjerojatno nam se pred očima pojavi scena Herodove gozbe i Herodijadine kćeri u zanosnom plesu. Upravo je taj ples Ivana stajao glave. Doduše, Ivanu je glava odsječena zbog istine za koju se zalagao i koju je naviještao.

Time se ispunilo i proroštvo koje je sam Ivan Krstitelj izrekao pred učenicima kad je, upućujući na Krista, rekao da se Krist, Jaganjac Božji koji oduzima grijeh svijeta, mora uzvisiti, a da se on, Ivan, treba umanjiti. To se i dogodilo. Ivan je utamničen i potom mu je odrubljena glava. Kako kažu bibličari, zaista je umanjen!

Židovski povjesničar Josip Flavije oko 90. godine dao je o Ivanu ovakvo svjedočanstvo: ''Herod je, naime, dao pogubiti tog Ivana, zvanog Krstitelj, jer je bio dobar čovjek i Židove poticao na nastojanje oko kreposti, zapovijedajući im da se među sobom vladaju pravedno, a prema Bogu pobožno i tako se očiste.'' Osim toga, povjesničar navodi da je Ivan bio zatvoren u tvrđavi Meheront, današnji Mukawer. Razlog uhićenja bio je ''strah da veliki ugled tog čovjeka ne bi njegove podanike naveo na otpad''.

Mučeništvo Ivana Krstitelja pokazuje nam koliko trebamo pretrpjeti za istinu. Ali, treba razmišljati i o Herodovu nepromišljenom govoru i prisezi koji su ga doveli u neugodnu situaciju. Čini se da Ivanu Krstitelju nije htio odrubiti glavu, ali nakon nesmotrenih riječi morao je ispuniti obećanje.

Zavjetni blagdan Glavosijek Ivana Krstitelja okupi tisuće vjernika iz bukovačkog kraja Zadarske nadbiskupije te se svečano slavi u župi Prikazanja BDM u Medviđi, u zadarskom zaleđu. Na taj se blagdan okupe Medviđani iz cijele Hrvatske i inozemstva, spominjući se svojih korijena, u zahvalnosti Bogu na dobrima koja im je darovao po zagovoru sv. Ivana Krstitelja.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu