Na današnji dan preminula je majka Angelica

Sestra Angelica nije imala nikakva medijskog iskustva, bila je klarisa, a 1980. uredila je televizijski studio u garaži iza svog samostana.

angelicađ.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
ewtn.com
Objavljeno:
 
27.03.2022 08:51

Majka Angelica, znamenita po tome što je pokrenula najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (Eternal Word Television Network) preminula je na Uskrs, u nedjelju 27. ožujka 2016., nakon 15 godina bolesti i trpljenja, u 92. godini života.
 
''Još se divim što je Bog postigao uz pomoć ove žene; redovnica bez ikakva iskustva u medijima uspjela je izgraditi svjetsku katoličku medijsku kuću i to potvrđuje moju vjeru svaki dan. To nije ništa manje od čuda'', rekao je direktor EWTN-a Michael Warsaw.

Časna sestra klarisa, majka Angelica, rođena je 20. travnja 1923. godine kao Rita Antoinette Rizzo, u talijansko-američkoj obitelji, u Cantonu u Ohiju. Imala je teško djetinjstvo koje je obilježio razvod njezinih roditelja i potom siromaštvo majke. U mladosti je bila teško bolesna, no čudesno je ozdravila i potom se posvetila Bogu.
 
Majka Angelica u dobi od 21 godinu ušla je u Red klarisa, točnije njihov ogranak u SAD-u zvan Poor Clares of Perpetual Adoration (PCPA), a vječne zavjete položila je 1953.
 
U Irondaleu, u Alabami, osnovala je samostan 1961., koji je s vremenom postao i sjedište EWTN-a. Kasnije je samostan premjestila u obližnji Hanceville.
 
Sestra Angelica nije imala nikakva medijskog iskustva, bila je klarisa, što znači da nije samo tako mogla iz samostana, a u gradu u kojem su počeli živjelo je samo osam posto katolika.
 
Godine 1980. sestra Angelica uredila je televizijski studio u garaži iza svog samostana, u Irondaleu u Alabami. Na Veliku Gospu 15. kolovoza 1981. godine dobili su svoj kabelski kanal pod spomenutim imenom EWTN (Eternal Word Television Network). Emitirali su putem satelita do kabelskih društava koja su dalje prenosila program u domove. Također, gledatelji su mogli gledati program EWTN-a i pomoću vlastitih satelitskih antena.
 
Isprva su emitirali samo od 19:00 do 24:00 sata. Imali su 'talk-show' koji je vodila majka Angelica i koji je išao uživo. Imali su i dječji kršćanski program te razne emisije koje su producirale katoličke skupine. Prikazivali su molitvu krunice, ali i emisije o kuhanju.
 
EWTN od 1985. godine počeo je emitirati 12 sati dnevno, a od 1987. puna 24 sata dnevno. Od 1991. godine svaki su dan prikazivali prijenos Mise. Danas njihov program prati 275 milijuna kućanstava u više od 145 zemalja svijeta. Također, imaju i radiopostaju, internetsku stranicu, novinska i druga tiskana izdanja, trenutačno su najveća katolička medijska kuća na svijetu.

Majka Angelica predala je upravljanje EWTN-om Odboru 2000., a godinu dana kasnije doživjela je moždani udar.
 
Papa Benedikt XVI. u listopadu 2009. dodijelio joj je medalju Pro Ecclesia et Pontifice, kao najveće priznanje koje Sveti Otac može dati za služenje Crkvi.
 
''Naši gledatelji i slušatelji diljem svijeta pokazuju nam da su poruke majke Angelice i danas jednako važne kao i kad je pokretala televiziju. Prevedene na mnoge jezike, njezine poruke prelaze sve kulturalne i geografske prepreke'', ističe Warsaw.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: