Nadbiskup Milana: Ne slažem se s općom panikom nastalom zbog širenja koronavirusa

Po njegovom se mišljenju vjernici u trenutačnoj situaciji mogu više posvetiti osobnoj molitvi i pokori te razmatranju Evanđelja.

italy-3523635_640.jpg
Autor
ika.hkm.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
26.02.2020 11:08
Milanski nadbiskup Mario Delpini u razgovoru za Vatikanski Radio izjavio je da se ne slaže s općom panikom nastalom zbog širenja koronavirusa u Italiji, odnosno s tom, kako je napomenuo, zarazom straha koja je dovela do pretjerivanja.
 
U Italiji je, prema posljednjim podacima, 288 osoba zaraženo novim koronavirusom, a dosad ih je sedam umrlo. U sjevernim talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu lokalne vlasti su donijele mjere kojima je cilj sprječavanje širenja zaraze. Među ostalim, zatvorene su škole i brojne javne i kulturne ustanove te je obustavljeno čak i slavlje misa.
 
Nadbiskup Delpini istaknuo je da se s takvom situacijom suočava s izvjesnom mirnoćom i povjerenjem u nadležne institucije, kao i spremnošću na provedbu predloženih mjera opreza kako bi se spriječilo širenje virusa. Ipak, kazao je da, s obzirom na prostor koji su mediji posvetili toj temi, razumije ponašanje ljudi koji posljednjih dana užurbano prikupljaju prehrambene namirnice i proživljavaju teškoće u najobičnijim svakodnevnim aktivnostima. Smatra da treba slijediti upute nadležnih vlasti kako bi svatko u miru činio ono što je u njegovoj mogućnosti.
 
Milanski nadbiskup osvrnuo se na mjere koje vrijede za cijelu pokrajinu Lombardiju, kao što je primjerice izbjegavanje okupljanja, zbog kojega neće biti misnih slavlja na Pepelnicu. Po njegovom se mišljenju vjernici u trenutačnoj situaciji mogu više posvetiti osobnoj molitvi i pokori te razmatranju Evanđelja. Istaknuo je također da se iz aktualnih događaja može naučiti o važnosti dobre komunikacije, odnosno da neki načini komunikacije potiču paniku, dok drugi potiču na razboritost.
 
Nadbiskup je, među ostalim, napomenuo da mu se čini kako se u zemljama iz kojih dolaze bolesti koje poprime razmjere epidemije ne poduzimaju potrebne mjere za podizanje razine kvalitete života, higijene i prevencije. Iz toga se rađa želja za izražavanjem solidarnosti sa zaraženim osobama, kao i sa zemljama koje su podvrgnute strogim ograničenjima, rekao je nadbiskup Delpini te na kraju zazvao Božji blagoslov na znanstvenike, na institucije kako bi bile mudre u donošenju mjera te na sve ljude kako bi bili manje uobraženi te zajedno potražili rješenje.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!