O Newmanu i bacanju amazonskih figurica u Tiber

Uime tradicije i nauke, s prezirom je odbačen prikaz majčinstva i svetosti života.

4.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
23.10.2019 15:57

U noći na ponedjeljak 21. listopada najmanje dvojica muškaraca ukrali su iz crkve Santa Maria in Traspontina u blizini Vatikana i bacili u Tiber dvije drvene amazonske figurice koje prikazuju mladu trudnicu.

U svom komentaru glavni urednik Radio Vatikana Andrea Tornielli između ostaloga ističe kako posebno vrijeđaju reakcije na tu nasilnu i netolerantnu gestu: „Pravda je izvršena“ naslovila je vijest jedna talijanska mrežna stranica, nakon što su sramotne slike objavljene u društvenim medijima. Uime tradicije i nauke, s prezirom je odbačen prikaz majčinstva i svetosti života. Tradicionalni simbol za domorodačke narode koji predstavlja vezu s našom „majkom zemljom”, koju je na ovaj način definirao sveti Franjo Asiški u svojoj Pjesmi Stvorova.

- Novim ikonoklastima, koji su od mržnje preko društvenih medija prešli na akciju, moglo bi biti korisno pročitati ono što je kazao jedan od novih svetaca kardinal John Henry Newman - ističe Tornielli.

U svom Eseju o razvoju kršćanske doktrine (Essay on the Development of Christian Doctrine), objavljenom 1878., o prihvaćanju poganskih elemenata u Crkvi, Newman je napisao: „Korištenje hramova, i onih posvećenih određenim svecima, ponekad ukrašenih drvenim okvirima, tamjan, svjetiljke i svijeće; zavjeti u slučaju ozdravljenja od bolesti; sveta voda, azil; svečanosti i liturgijska vremena, upotreba kalendara, procesija, blagoslova polja, svećenička odjeća, tonzura, prsten koji se koristi u braku, okretanje prema istoku, a kasnije i slike, možda čak i crkveno pjevanje i Kyrie Eleison: sve to poganskog je podrijetla i posvećeno je usvajanjem u Crkvi”.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu