Obilježena 78. obljetnica stradanja župnika Jurja Gospodnetića i preko 200 grahovskih Hrvata

U župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu obilježena je 78. obljetnica stradanja grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i više od dvije stotine domaćih Hrvata katolika - iz naselja Obljaj, Ugarci, Luka, Korita, Grahovo, Crni Lug i Mračaj - koji su ubijeni u Drugome svjetskom ratu.

gtdfeh-(1).jpg
Autor
IKA/Laudato/A.K.K.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.08.2019 11:50

Svetu Misu predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju drvarsko-grahovskog župnika don Davora Klečine. Na komemoraciji su, osim domaćih, sudjelovali i vjernici iz Drvara, Livna, Knina i Siverića, a nazočna je bila i skupina talijanskih volontera iz okolice Trevisa koji su tih dana bili u Grahovu na radnom kampu.

Na početku mise župnik Klečina je istaknuo da se – osim biskupijske komemoracije za sve žrtve i mučenike ratova 20. st. na području Banjolučke biskupije koja se svake godine održava u Drvaru 27. srpnja – dvije sljedeće subote nakon toga održavaju i pojedinačne komemoracije za ubijene svećenike i vjernike, najprije u Bosanskom Grahovu a potom i u Krnjeuši.

Naglasio je važnost činjenice da se vjernici molitveno okupljaju o obljetnici stradanja svojih mučenika na mjestu njihova mučeništva, posebice u svjetlu procesa beatifikacije kojeg Banjolučka biskupija treba pokrenuti za četvoricu svojih svećenika stradalih početkom 2. svjetskog rata: drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora, grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića, krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i gumjerskog župnika Ante Dujlovića.

Istaknuo je i primjer mučeništva koji ne smije pasti u zaborav, a riječ je o grahovskoj 'Majci Makabejki' Anici Barać koju su četnici ubili, zajedno s njenih devetoro maloljetne djece, krajem srpnja 1941. u župnoj kući. Župnik je zahvalio domaćim grahovskim vjernicima koji preko svoje Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' čuvaju spomen ne samo na svoga župnika mučenika don Jurja, nego i na stradanja svojih predaka.

U svojoj homiliji biskup Komarica ocrtao je svijetli lik grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića - rođenog u Postirama na Braču - koji je vjerovao Kristu Spasitelju koji ga je i pozvao u svoju svetu svećeničku službu i zato se nije strašio nikakve zemaljske sile i prijetnje. Ubijen je, prema biskupovim riječima, 'in odium fidei', iz mržnje na Krista, Raspetog i Uskrslog, i na njegovo spasonosno evanđelje.

'Danas ovom svetom misnom žrtvom mi zahvaljujemo Trojedinom Bogu za njegov dar nama i brojnim drugim članovima Kristove Crkve – u osobi vjernog i vjerodostojnog Kristovog učenika – svećenika Jurja Gospodnetića, koji nama svojim svjedočkim životom i smrću doista može biti jasan putokaz prema kraju našeg ovozemaljskog životnog putovanja i prelasku u sretnu vječnost', riječi su biskupa Komarice koji je pozvao vjernike da, potaknuti svijetlim primjerom župnika mučenika don Jurja, što bolje upoznaju obajvljenu Božju istinu o Bogu i ljudima i svoju zadaću da istinu i pravednost ne samo zborimo nego i u djelo svakodnevno provodimo. Izrazi je i nadu da će Krist, Kralj mučenika, što skorije podičiti u svojoj Crkvi čašću oltara svoga vjernog slugu i svjedoka don Jurja Gospodnetića.

Nakon pričesti biskup Komarica se sa župnikom i asistencijom uputio prema spomen-pločama na dnu crkve na kojima stoje imena 193 žrtve grahovske župe u Drugome svjetskom ratu - taj popis je, nažalost, nepotpun. Župnik Klečina je pročitao ime i prezime svake žrtve, a potom je biskup Komarica izmolio molitvu odrješenja za župnika Gospodnetića i njegove nastradale vjernike.

Na kraju mise župnik Klečina uručio je kao dar biskupu Komarici nedavno izašlu knjigu časne sestre Celine Sarić, rođene Grahovljanke - već dugi niz godina na službi u Rimu - koja je kao djevojčica bila izravnom svjedokinjom stradanja župnika Gospodnetića, majke Barać s djecom i drugih župljana Grahova. Sva svoja sjećanja sestra Celina je utkala u knjigu naslovljenu 'Samo dan sjećanja', u izdanju Matice hrvatske - Ogranak u Čitluku - a biskup Komarica je pozvan da na jesen nazoči u Grahovu na predstavljanju ove knjige.

Nakon mise biskup se s predstavnicima domaćih vjernika uputio na mjesto gdje je bila stara župna kuća u kojoj je zvjerski zaklana majka Barać s djecom, a iz kuće odveden i ubijen župnik Gospodnetić. Biskup je prihvatio njihovu ideju da se otkopaju i konzerviraju temelji stare župne kuće i na njima postavi spomen obilježje stradanja obitelji Barać, kao i da se u dvorištu iza župne crkve izgradi novo zajedničko spomen - obilježje za sve žrtve grahovske župe iz 2. svjetskog rata i za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata stradale na području Grahova.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!