Obraćenje sv. Pavla – najznačajnije obraćenje u povijesti Crkve

Najznačajnije obraćenje u povijesti Crkve je baš obraćenje svetoga Pavla apostola. On je od progonitelja Kristovih sljedbenika postao najvatreniji propovjednik Evanđelja širom svijeta.

obrac2.jpg
Objavljeno:
 
25.01.2013 00:00

Najznačajnije obraćenje u povijesti Crkve je baš obraćenje svetoga Pavla apostola. On je od progonitelja Kristovih sljedbenika postao najvatreniji propovjednik Evanđelja širom svijeta.

Rodio se u Tarzu u Ciliciji (u današnjoj južnoj Turskoj, tada u Rimskom Carstvu), prema više izvornika  5. godine po Kristu. Zvao se Savao, ime Pavao uzeo je vjerojatno za boravka na Cipru. Roditelji mu potječu iz Palestine u Tarzu su stigli zbog trgovine. Obitelj mu je imala prava rimskih građana. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji izučio je i zanat. Kao pripadnik farizejske sljedbe progonio je prve kršćane. Nakon obraćenja, oko 34. godine, pridružio se apostolima.

Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga. Nekadašnjeg Savla, pismoznanca, revnitelja židovskoga zakona, Krist je pred Damaskom oborio ne samo s konja, nego i s njegovih svjetonazora i stremljenja.

U Pavlom životu to je bio poseban i osobit trenutak, presudan za njegovu budućnost, ali i za povijest kršćanstva, u kojoj je on po milosti Isusa Krista svakako jedan od najzaslužnijih pojedinaca.

Postao je prvo pero, prvo grlo i prvi glas Krista u njegovoj Crkvi, Isusovo ime pronio je cijelim svijetom i cijeli svijet ispunio Evanđeljem.

Mučenički je podnio smrt 64. godine u Rimu, gdje su mu odrubili glavu. To je vjerojatan podatak budući da je Pavao za sebe izjavljivao da je rimski građanin, pa je tako bio i pogubljen na način kako su se pogubljivali punopravni građani Rima (a ne razapinjanjem). Tijelo mu je počivalo u katakombama, ali je kasnije preneseno u velebnu rimsku Baziliku Sveti Pavao izvan Zidina, omiljeno i nezaobilazno hodočasničko mjesto svih vjernika svijeta.

Novozavjetni spisi nam prikazuju Pavla pisca i propovijednika.

U središtu poruke propovijedanja Pavla, Kristov je lik iz perspektive onoga što je učino s namjerom da dâ spasenje ljudima, a ključ za razumijevanje Pavlove teologije je pojam obraćenja kao korak od neznanja prema vjeri, od grijeha prema milosti.

Jedan od najpoznatijih njegovih tekstova je “Hvalospjev ljubavi” iz Prve poslanice Korinćanima, a teološki je osobito bogata Poslanica Rimljanima.

Sveti Pavao štuje se kao zaštitnik pisaca, novinara, glasnogovornika, biskupa, misionara, članova pokreta Kursiljo, a kako je završio zanat za izrađivača šatora, zaštitnik je i tih zanatlija. Patron je Rima, Malte i drugih mjesta.  Obraćenju svetoga Pavla posvećene su mnoge župe i crkve u svijetu, među njima i u Kukljici na otoku Ugljanu, u kojoj je veoma stara župa Obraćenja sv. Pavla, ustanovljena 1405. godine.

U Rimokatoličkoj crkvi blagdan mu se slavi 29. lipnja zajedno sa sv. Petrom, te blagdan njegovog obraćenja 25. siječnja.

Izvor: Vesna Jurić Rukavina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: