POSUŠJE: „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ – I Posušje se mučenika sjeća i suosjeća!

Na Marijin blagdan Navještenja Gospodinova, u župi posvećenoj još jednoj Gospinoj povlastici, Bezgrešnog začeća BDM u Posušju, u srijedu 25. ožujka kino-dvorana u Posušju okupila je brojne zainteresirane na projekciju dokumentarnog filma „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ u produkciji Laudata.

Posusje2.jpg
Autor
Ines Grbić/Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
25.03.2015 21:50

Za razliku od Blagovijesti, velike blage vijesti koje se Crkva u daru Marijinog 'Da' Bogu i svijetu tog dana spominje, film 'Iz mržnje prema vjeri' donosi istinu o jednoj drugoj, velikoj, ali tužnoj vijesti masakra šezdeset i šest hercegovačkih franjevaca 1945. g., koji su isto tako, poput Marije, izrekli 'Da' u služenju Bogu i ljudima. U tome svome 'Da' su i brutalno od strane bezbožnog komunističkog režima i partizana i ubijeni.

U veljači 1945. g. komunisti su gotovo iskorijenili Hercegovačku franjevačku provinciju, a 66 bez ikoje krivice ubijenih fratara, činilo je trećinu od ukupnog broja ondašnjih hercegovačkih franjevaca.  Druga trećina mučena je u dugogodišnjem uzništvu iz kojeg se većina nije vratila. Čak 89 franjevaca osuđeno je na 341,5 godina zatvora. Petnaest ih je ubijeno i na odsluženju vojnog roka. Treća trećina Provincije, 1945. g. nalazila se izvan hrvatskih područja (Europa, SAD, Kanada, jedan franjevac u Kini).

Film dokumentirano prikazuje kako je Hercegovačka franjevačka provincija do 1952. g. gotovo istrijebljena i nosi pečat mučeničke provincije. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Hrvati su sa svojim svećenicima još ubijani u kolonama smrti, komunisti su zabranjivali rad sjemeništa, novicijata i studija teologije. Ipak, usprkos pokušaju istrjebljenja, broj franjevačkih novaka je rastao, potvrđujući još jednom istinu o plodnosti zrna koje umirući život daje, te kako je krv mučenika sjeme novih kršćana, odnosno i zvanja, koji su ponicali u Crkvi u Hrvata.

Uz brojne vjernike i svećenike Posuškog dekanata, prigodnu riječ na promociji filma uputio je Branko Bago, načelnik općine Posušje. Naglasio je kako je ovaj film potreban jer će „na najbolji način ljudima pokazati kako je to bilo“.

Prisutnima se obratila i scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin: „Svi vi ovdje djelić ste slagalice koju čini Istina o onom što se dogodilo u Širokom Brijegu u veljači 1945. godine. Tu istinu prenijeli su vam vaši djedovi i bake. Nosite ju u sebi. Govorite o njoj glasno. Što glasnije. Kako bi se konačno saznalo što se stvarno dogodilo u Hercegovini. I po samom završetku rata i u poraću.“

Producentica filma i direktorica Laudata, Ksenija Abramović, zahvalila je na zanimanju žitelja posuškog kraja za prikazivanje filma koji pokazuje kolika je intelektualna i duhovna kvaliteta bila u ubijenim franjevcima.

Naime, i sam naziv Posušje označava sušni kraj, što je stoljećima bilo obilježje tog područja. Upravo su franjevci bili ti koji su taj kraj oplemenili, razvili i navodnjavali svojim vjerničkim duhom i materijalno. Krčili su polja i darivali ljude hercegovačkog kraja katoličkom vjerom, znanjem, poukom i mnogim majstorskim vještinama. Na koncu su, ubijeni u neshvatljivoj mržnji, u tu kršnu hercegovačku zemlju koja je doslovno zalivena njihovom krvlju, položili i svoja tijela. Od 66 ubijenih franjevaca, za grobove njih  trideset i šest još uvijek se ne zna.

U svom je govoru Abramović podsjetila na velika imena svećenika iz Posušja. Iz Rastovače pokraj Posušja potječe poznati franjevac i pjesnik Grgo Martić (1822.-1905.), čija su poznata djela Osvetnici, Posvetnici i Zapamćenja, a govore o teškom vremenu u BiH izloženom mnogim silnicama krajem 19. st. „Hrvatski narod i Katolička Crkva osvetnici nisu. Franjevci svojom žrtvom jesu posvetili život Crkve u Hrvata. A na nama je da to zapamtimo, da se toga uvijek sjećamo i žrtvu mučenika nikad ne zaboravimo“ rekla je Abramović.

I Posušje je dalo žrtvu svojih sinova u Martirologij Crkve u Hrvata. Iz Posušja je rodom don Ante Bakula (1884.-1942.). Bio je župnik u Bjagaju, Viru kod Posušja i Gornjem Hrasnu. Partizani su ga krajem travnja 1942. g., u njegovoj 59. godini života, danima mučili, kamenovali, vezali u štali za jasle, davali mu za hranu sjeno i drugu travu, na njemu jahali, potkovali kao konja te ubili i bacili u jamu u Vlahovićima kraj Ljubinja. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno.  

Također, u Posušju je rođen fra Roland Mate Zlopaša (1912.-1945.) Kao član franjevačke provincije Uznesenja Marijina u Hercegovini, bio je profesor fizike i matematike na vrsnoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu, od 1943. do 1945. g., školi koja je vrhunski i nesebično odgajala i obrazovala siromašni hercegovački puk. Partizani su ga ubili u veljači 1945. g. u Mostarskom Gracu. Eshumiran je i pokopan 1971. g. u širokobriješkoj bazilici. „Takvi ljudi su bili poticaj nastajanju ovog filma kojim želimo čuvati trajnu uspomenu i poticati zahvalu za žrtvu koji su dali vrsni hrvatski sinovi na njivi narodnoj i njivi Gospodnjoj. Takve sadržaje želimo stvarati i emitirati i na budućoj Laudato televiziji, u želji da se pokaže bogata i slavna prošlost hrvatskog naroda i Katoličke Crkve“ poručila je Abramović. Prisutne je pozvala da podrže osnivanje LTV-a i članstvom u Klubu prijatelja, na način da mjesečno, shodno svojim mogućnostima, uplate minimalni iznos od 10,00 kn za djelovanje televizije koja će u njihove domove unositi duhovne, kulturne, informativne, edukativne i zabavne sadržaje s obiteljskom tematikom i kršćanskim vrednotama.

Događaj je nazočnošću obogatio i vicepostulator fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće'. Susret je počeo izvedbom hrvatske himne, a završio pjesmom 'Bože, čuvaj Hrvatsku' u izvedbi VS-a Belcanto.

U zahvalnosti svima koji su, u po mnogim pothvatima plodnom Posušju, omogućili promociju i širenje istine o stradanju hercegovačkih franjevaca, Abramović je istaknula zahvalnost za podršku te praćenje nastajanja i promocije filma vicepostulatoru fra Miljenku Stojiću koji sa subraćom radi na osvjetljavanju tog stradanja, te nastavljaju u radu za Boga i ljude kako su činili i njihovi prethodnici, mučenici velike franjevačke obitelji i Crkve u Hrvata.

Hvala, Posušje!

Laudato

posusje-online.com
dnevni-list.ba
opcina-posusje.ba
hrsvijet.net
miljenko.info
ljubuski.net

Fotogalerija
posusje
posusje2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: