Papa Franjo o Stepincu: 'Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina'

'Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke'

6acf558ebeb8f93f319a.jpeg
Autor
večernji.hr/laudato/L.G.
Fotograf
Silvije Tomašević/večernji.hr
Objavljeno:
 
08.05.2019 09:15
Na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Makedoniji, papa Franjo je u zrakoplovu razgovarao s novinarima i odgovarao na njihova pitanja. Postavljena su pitanja i hrvatskih novinara vezana uz proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca te glede pokušaja Srpske pravoslavne crkve da ospori kardinalov proces kanonizacije, na što je papa Franjo za Večernji list odgovorio kako se trebaju izučiti povijesni dokumenti.

 - Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I, ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve pr.a.). Irinije je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljuju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala -  rekao je papa Franjo za Večernji list.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!