Papa Franjo u Tajlandu: Ustrajati u naporima oko istrebljenja biča zloporabe vlasti i nasilja nad ženama i djecom

Tajlandskoj mladeži, koja se večeras okuplja na molitvenom bdjenju, video-porukom preporučio je da se ne zaustave, već da nastoje biti sretni.

8.jpg
Autor
ika.hkm/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
21.11.2019 13:01

Drugi dan boravka pape Franje na Tajlandu 21. studenoga ispunjen je bogatim programom. Već ujutro susreo se u arhitektonski zanimljivoj palači u sjedištu Vlade s predstavnicima civilnih vlasti, a potom u sjedištu budističke zajednice s vrhovnim budističkim poglavarom. Uslijedio je posjet bolnici. Slijedi privatni susret s kraljem i na kraju misa na nacionalnom stadionu u Bangkoku na koji može stati 65.000 ljudi.

U svom govoru u Vladinoj palači, gdje su se okupili predstavnici civilnih, društvenih i vjerskih vlasti te diplomatski zbor, Papa je istaknuo kako su danas društvu potrebni tvorci gostoprimstva.

- Potrebno je braniti dostojanstvo migranata i ustrajati u naporima oko istrebljenja biča zloporabe vlasti i nasilja nad ženama i djecom - kazao je Papa.

Pohvalno se izrazio o različitim kulturama, vjerskim skupinama, filozofijama i idejama te preporučio da nastave izgradnjom mirovnog suživota među različitim etničkim skupinama. Upozorio je na opasti koje sa sobom donosi globalizacija, posebno ona gospodarsko-financijska, sklona uništiti bitne karakteristike koje uobličuju i rađaju ljepotu i duh naroda. Sloboda, kojom se diči Tajland, ostvaruje se suodgovornošću jednih prema drugima i prevladavanjem svih oblika neravnopravnosti.

Potrebno je raditi oko postizanja nužnih održivih razina ljudskog općeg razvoja - kazao je Sveti Otac.

Pohvalno se izrazio o prihvatu izbjeglica iz susjednih zemalja te izrazio nadu da će međunarodna zajednica s odgovornošću i dugoročnošću nastojati riješiti probleme, koji su prouzročili taj tragični egzodus i promicati sigurno, sređeno i mirno preseljavanje. Bitno je štiti dostojanstvo ljudi koji se suočavaju s opasnostima, nesigurnostima i iskorištavanjem u potrazi za slobodom i dostojnim životom svojih obitelji.

Važan, srdačan i prijateljski bio je i susret s vrhovnim budističkim poglavarom Ariyavongsagatananom IX.

- Dajmo svijetu riječ nade, koja će ohrabriti i podržati one koji snose najveće posljedice podjela - rekao je Papa u središtu izvora budizma i povijesnom prebivalištu budističkih tajlandskih monaha i istaknuo kako religije moraju promicati mir i bratstvo.

- To je put izgradnje kulture suosjećanja i susreta. Religije su svjetionici nade, jer promiču i jamče bratstvo.

Podsjetio je na prijateljstvo i veze s budističkom zajednicom i istaknuo važnost dijaloga te zahvalio na prihvatu kršćana.

Potom je posjetio katoličku bolnicu St. Louis, preporučivši osoblju da pristupaju bolesnicima s posebnim pijetetom i pogledom, koji ih ohrabruje te da budu otvoreni za nepredviđene stvari kako bi posvjedočili brigu i pozornost prema najranjivijima.

Tajlandskoj mladeži, koja se večeras okuplja na molitvenom bdjenju, video-porukom preporučio je da se ne zaustave, već da nastoje biti sretni.

- Preporučam vam dvije stvari: Nemojte ostati na zemlji, već se odmah dignite; nemojte provodi vrijeme ležeći na kaučima - istaknuo je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu