Papa mladima: Neprijateljstvo u društvu uništava, budite ujedinjeni radi Mozambika

Ne dopustite da vam ukradu radost – rekao je Sveti Otac.

mozam1.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
05.09.2019 19:00

- Sanjajte s drugima, nikada protiv drugih, sanjajte kao što ste sanjali i pripremali ovaj susret; ujedinjeni i bez prepreka. Radost življenja jedno je o temeljnih vaših obilježja, kao što se i ovdje može osjetiti. To je radost koja se međusobno dijeli i slavi, koja pomiruje i postaje najbolji protuotrov kako bismo se oduprli svima onima koji žele podijeliti, razdvojiti i sukobljavati se - rekao je papa Franjo tijekom susreta s mladima u Mozambiku.

- Neprijateljstvo u društvu uništava, budite ujedinjeni radi Mozambika – rekao je papa Franjo danas na susretu s mladim Mozambičanima i istaknuo – Što može biti važnije za pastira negoli susresti se sa svojim mladima. Vi ste važni! Ne samo zato što ste budućnost Mozambika, Crkve i čovječanstva, nego zato što ste sadašnjost. Sa svim onim što jeste i što činite, već doprinosite sadašnjosti najbolje što možete. Što bi bila zemlja bez vašeg oduševljenja, pjesme i radosti? Radost življenja jedno je od temeljnih vaših obilježja, kao što se i ovdje može osjetiti. To je radost koja se međusobno dijeli i slavi, koja pomiruje i postaje najbolji protuotrov kako bismo se oduprli svima onima koji žele podijeliti, razdvojiti i sukobljavati se.

- Hvala vam što živite mir i slavite ga ovdje kao obitelj, iako pripadate različitim vjerskim tradicijama – rekao je Papa i primijetio – Na taj način imate iskustvo da smo svi potrebni sa svojim razlikama. Zajedno ste srce ovog naroda, gdje svatko ima svoju ulogu u jedinom kreativnom projektu pisanja povijesti. Vi mladi, spremni ste uvijek za pokret i sposobni gledati s mnogo nade. Obećanje ste života koje u sebi nosi izdržljivost koju ne smijete izgubiti, niti dopustiti da vam je ukradu.

- Ne dopustite da vam ukradu radost – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ravnodušnost i tjeskoba ubijaju snove i nadu, jer nas potiču na lagan put koji vodi u poraz. Traže da vrlo skupu cestarinu platimo svojom srećom i životom. Mnogi mladi nakon teškoća ostanu razočarani i bezvoljni. Kada sve izgleda kao da stoji, kada nas uznemiruju osobni problemi, kada na društvena pitanja nemamo odgovore, nije dobro odustati. Danas, kada neki provode život stvarajući podjele i sukobe, vi ste primjer i svjedočanstvo kako moramo djelovati.

- Ujedinjeni unatoč razlikama, kao što to činite sada, tražeći prilike za poboljšanje, na taj se način možete zauzeti za zemlju – rekao je papa Franjo i istaknuo – Neprijateljstvo uništava zemlju. Stvarajte prijateljstvo u društvu. Treba se odricati i pregovarati, no ako to činimo tražeći dobro svih, borit ćemo se za zajednički cilj. Ako nađemo stvari u kojima se slažemo, ako gradimo mostove mira koji su dobri za sve, to je čudo kulture susreta. Sanjajte s drugima, nikada protiv drugih, sanjajte kao što ste sanjali i pripremali ovaj susret; ujedinjeni i bez prepreka. To je dio nove povijesne stranice Mozambika.

- Nije samo rezignacija neprijatelj snova, nego i tjeskoba, osobito kad nas tjera da se predamo jer nismo odmah postigli rezultate – rekao je Papa i nastavio – Najljepši se snovi ostvaruju u nadi, strpljivo i zauzeto, odbijajući žurbu. Ne smije nas istovremeno zaustaviti nesigurnost, ne smijemo se bojati riskirati i pogriješiti. Najljepše stvari s vremenom sazrijevaju. Ako nešto niste uspjeli prvi put, ne bojte se probati ponovo. Pogrešno bi bilo zbog tjeskobe odustati od snova i volje za boljom zemljom.

- Vaši vam stari mogu pomoći kako vaši snovi i težnje ne bi uvenuli, kako ih ne bi uništile prve teškoće i nemoć – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Stari su naši korijeni. Ako vam netko kaže da povijest, iskustvo starijih i sve ono što se dogodilo zanemarite i gledate samo na budućnost koju vam nudi, znači da želi da budete prazni, iskorijenjeni i nepovjerljivi u sve, kako biste se mogli pouzdati samo u njegova obećanja i podložiti se njegovim planovima. Tako funkcioniraju ideologije koje uništavaju sve što je različito i u ovom svijetu mogu vladati ako nema oporbe.

- Prethodne vam generacije mogu mnogo reći i predložiti – rekao je papa Franjo i dodao – Istina je da stariji ponekad govore autoritativno, opominju i plaše, međutim, morate napraviti sintezu, slušajući i vrednujući prethodne generacije. Predlažem vam put slobode, oduševljenja, stvaralaštva, novih vidika, no njegujući istovremeno korijene koji održavaju i podupiru. Sve su to mali elementi koji vam mogu pomoći da se ne zatvorite u teškoćama, nego da se otvorite nadi koja će vam pomoći pronaći nova rješenja za probleme s osjećajem solidarnosti.

- Mir je proces kojem ste i vi mladi pozvani doprinositi, uvijek pružajući svoje ruke onima koji su u teškoćama – rekao je Papa i naglasio – Velika je moć ispružene ruke i prijateljstva u konkretnim gestama. Mislim na mlade koji su došli tražiti posao u grad i danas su bez kuće, obitelji i prijateljske ruke. Pokušajte rasti u prijateljstvu i s onima koji misle drugačije kako bi među vama rasla solidarnost i postala najbolje oružje za preobrazbu povijesti. Budite ruka koja se brine za naš zajednički dom.

- Bog vas ljubi, za njega ste dragocjeni, ne želi brojiti vaše pogreške, nego pomoći vam da nešto naučite iz njih; pokušajte provesti trenutke u tišini, utišati sve svoje nutarnje glasove i ostati u zagrljaju Njegove ljubavi. To je ljubav koja oslobađa, liječi i diže, koja zna više o uspinjanju negoli o padovima, o pomirenju negoli o zabranama, koja daje novu priliku, a ne osuđuje i koja zna više o budućnosti, nego o prošlosti. Znam da vjerujete u tu ljubav koja omogućava pomirenje i budući da vjerujete u nju, siguran sam da imate nadu i da nećete prestati radosno ići putom mira – rekao je na kraju Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu