Papa na Tajlandu nakon pedeset godina susreo rodicu

Franjo je stigao na Tajland, a tamo ga je dočekala njegova rodica Ana Rosa Sivori, misionarka koja u toj zemlji služi više od pedeset godina

3.jpg
Autor
Fratellanza umana/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Fratellanza umana
Objavljeno:
 
21.11.2019 12:18

Ova 77-godišnja redovnica sa svojim tipičnim širokim osmijehom dočekala je Papu Franju na zračnoj luci u Bankoku. Ona će mu biti službena prevoditeljica tijekom apostolskog putovanja u Tajlandu, prenosi Fratellanza umana.

Cijeli život bila je u kontaktu s rođakom Bergogliom. “U Buenos Airesu smo se često viđali na obiteljskim okupljanjima” – izjavila je pred Papin dolazak. Kontakt nije prekinut ni nakon Bergogliova izbora za prvog neeuropskog Rimskog biskupa još od Sirijca Gregorija III. koji je za Papu izabran u VIII. stoljeću.

- Pišemo pisma jedno drugome. On ne voli e-mailove - kaže sestra Ana Rosa u razgovoru kroz koji se primijeti kako ima jednu zdravu dozu autoironije.

I Jorge Mario je kao svećenik htio postati misionar. Htio je ići u Japan kojeg će uskoro posjetiti, nakon njegova posjeta Tajlandu. Nažalost, narušeno zdravlje nije mu dozvolilo misionarski život. Tako je i Ana Rosa Sivori od samog početka željela otići u inozemstvo.

- Bilo je dovoljno redovnica u Argentini, pa sam željela otići negdje gdje bih mogla biti potrebna i gdje treba naviještati Isusa – kaže.

Tako je stigla u Tajland gdje djeluje više od pola stoljeća. Nakon djelovanja na jugu Tajlanda s muslimanskom većinom stanovništva, sestra Ana Rosa djeluje u Udon Thani blizu granice s Laosom, gdje je najprije radila kao učiteljica, a potom kao je zamjenica ravnatelja katoličke škole. Tu predaje engleski jezik i vjeronauk, iako je na Salezijanskom sveučilištu u Madrasu u Indiji diplomirala kemiju.

Zanimljivo je to, jer je i njen rođak Franjo također studirao i završio kemiju. Školu sestre Ane Rose pohađa 2.150 učenika budista i 150 katolika, a od 130 učitelja samo 30 su katolici.

- Roditelji šalju svoju djecu nama, jer katoličko obrazovanje ima reputaciju u prenošenju, ne samo znanja, nego i društvenih vrijednosti - rekla je redovnica.

Ne skriva da osobito tajlandska elita voli slati svoju djecu u katoličke škole, ističući kako postoji i razvijen program stipendiranja djece iz siromašnih obitelji.

Sestra Ana Rosa dočekala je Papu na zračnoj luci i prati ga na svakom koraku njegova putovanja kao službeni privatni tumač tajlandskog jezika. Obradovala je se novom susretu s njim. Unatoč Papinom zgusnutom rasporedu, Bergoglio će pronaći vremena i za privatni susret u kojem će njih dvoje razmjeniti sjećanja i najnovije vijesti o obitelji u Buenos Airesu. Bergoglio od izbora za Papu nije posjetio Argentinu. Sestra Ana Rosa u Buenos Aires putuje svake tri do četiri godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!