Papa nazvao američkog biskupa koji se pridružio prosvjedu protiv rasizma

Biskupija El Paso u Teksasu postala je jedno od središta brojnih nereda kao reakcija na preminuće afroamerikanca Georgea Floyda poslije agresivnog pristupa policajaca.

11.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
05.06.2020 20:31

Tom prigodom papa Franjo odlučio je nazvati mjesnog biskupa Marka Seitza u Teksasu koji se pridružio demonstraciji protiv rasne diskriminacije kako bi se molio za preminulog Floyda.

Kako prenosi Catholic News Agency, papa Franjo je u srijedu 3. lipnja u trominutnom razgovoru htio pohvaliti Markovo zalaganje u mirnim prosvjedima.

- Izrazio sam Svetom Ocu da smatram da je neophodno pokazati našu solidarnost onima koji pate - izjavio je biskup.

Floyd je ubijen 25. svibnja tijekom uhićenja minneapoliške policije. Uhićen je zbog pokušaja upotrebe krivotvorene novčanice od 20 dolara. Snimke incidenta koje su kružile internetom pokazale su da je Floyd ležao na trbuhu ponavljajući nekoliko puta da ne može disati, dok je jedan od policajaca koljenom pritiskao njegov vrat.

Floyd je ubrzo umro, a njegova smrt potaknula je široke prosvjede diljem države praćenim pljačkama i neredima. Seitz je bio prvi američki katolički biskup koji se pridružio prosvjedima i demonstracijama protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti koji su se proširili diljem zemlje nakon Floydove smrti.

Istog dana kada i biskupu Seitzu Papa je uputio poziv nadbiskupu u Los Angelesu Joséu Gómezu, predsjedniku američke biskupske konferencije kako bi izrazio svoje molitve i solidarnost.

- Sveti Otac rekao je da molitvom prati zbivanja, moleći posebno za nadbiskupa Bernarda Hebda i mjesnu Crkvu u Minneapolisu. Zahvalio se biskupima na pastoralnom odgovoru Crkve na demonstracije u cijeloj zemlji u našim izjavama i akcijama od smrti Georgea Floyda. Uvjeravao nas je u svoje neprekidne molitve i bliskost u danima i tjednima koji su pred nama - rekao je Gómez.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!