Papa potpisao "crkveni bliskoistočni putokaz"

Kršćanska poruka s križa, "ludost križa", ima snagu "naše boli preokrenuti u vapaj ljubavi prema Bogu i u milosrđe prema bližnjima", rekao je papa Benedikt XVI. u Libanonu potpisujući u prisutnosti biskupa Bliskog istoka, predstavnika nekatoličkih Crkvi, muslimana i druza, Apostolsku pobudnicu "Ecclesia in Medio Oriente".

papa-vjetar2.jpg
Objavljeno:
 
15.09.2012 00:00

U prisutnosti biskupa Bliskog istoka, predstavnika nekatoličkih Crkvi, muslimana i druza, papa Benedikt XVI. potpisao je, 14. rujna, u grkokatoličkoj melkitskoj katedrala Sv. Pavla u libanonskom gradu Harissa potpisao je Apostolsku pobudnicu "Ecclesia in Medio Oriente".

O njoj je u podne već govorio kao o "crkvenom bliskoistočnom putokazu" koji govori o vjerskoj slobodi, o odnosu prema islamu, o fundamentalizmu i o masovnom egzodusu kršćana iz regije. Benedikt XVI. rekao je i da ta pobudnica želi pridonijeti međureligijskom dijalogu.

Prije potpisivanja posinodske pobudnice Svetome se Ocu obratio nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode. Nadbiskup je zahvalio svima koji su sudjelovali u radovima Sinode koja se odvijala pod geslom: Katolička crkva na Srednjem istoku: zajedništvo i svjedočenje. "Ponovno smo po znaku križa upoznali Isusa Krista, prepoznajući ga u brojnim iskustvima marginalizacije, nejednakosti, bola, trpljenja, nasilja, pa čak i rata. Po milosti smo Duha Svetoga uvijek bili svjesni da je križ put slave, ne samo Gospodinove, nego i svih onih koji ga svaki dan slijede noseći s njim vlastiti križ", istaknuo je nadbiskup Eterović.

U svom govoru, održanom na francuskom, Papa se osvrnuo na egzistencijalne probleme kršćana na rubu, a u nekim mjestima na Bliskom istoku i stjeranih uza zid. Pozvao je sve da se "ne boje", ukazujući na simboliku 14. rujna, kada Crkva slavi blagdan Uzvišenja sv. križa.

Kršćanska poruka s križa, "ludost križa", ima snagu "naše boli preokrenuti u vapaj ljubavi prema Bogu i u milosrđe prema bližnjima", rekao je Benedikt XVI. Podsjetio je da uvođenje proslave Uzvišenja sv. križa u vrijeme cara Konstantina upućuje na usku povezanost sa završetkom progona kršćana u Rimskom carstvu. Blagdan podsjeća da postoji "neraskidiva veza između križa i uskrsnuća".

Kršćani na Bliskom istoku bili su prvi koji su primili "Boga koji je postao Sinom čovječjim". To je "osnaženje vaše vjere", za koje zahvaljuje Bogu, rekao je Papa.

Pozdrave dobrodošlice na arapskom jeziku Papi je uputio melkitski patrijarh Gregorios III. Laham, zahvalivši mu na kraju govora za njegov pohod, te zaželjevši mu još puno godina života.

Papa će pobudnicu u nedjelju u Bejrutu službeno uručiti crkvenim poglavarima Bliskog istoka. Dokument donosi smjernice za budući rad katolika i više Crkvi Bliskog istoka povezanih s Rimom.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu