Papa se oprostio od Libanona

Opraštajući se na kraju svog apostolskog putovanja, papa Benedikt XVI. potaknuo je Libanon čije stanovništvo, kako je rekao, čini prekrasan i bogat mozaik, i cijeli Bliski istok da se hrabro odupru svemu što može ugroziti ili razoriti mir i ugroziti pluralizam vjerskih tradicija.

papa-Liby2.jpg
Objavljeno:
 
17.09.2012 00:00

Papa Benedikt XVI. završio je svoj apostolski pohod Libanonu. Na oproštajnoj svečanosti u zračnoj luci Rafiq Hariri sudjelovala su četvorica patrijarha, predstavnici vjerskih i građanskih vlasti među kojima i libanonski predsjednik.

U oproštajnom govoru, Papa je rekao da je osjetio tradicionalnu gostoljubivost naroda Bliskoga istoka te da odlazi sa žaljenjem i željom da se ponovno vrati. Zahvaljujući svim stanovnicima Libanona na njihovoj srdačnosti i entuzijazmu, Papa je posebno spomenuo muslimanske zajednice. Istaknuvši da je njihova nazočnost doprinijela uspjehu apostolskoga putovanja, Sveti Otac je rekao da u ovo nemirno vrijeme za arapski i cijeli svijet, vidjeli smo kršćane i muslimane ujedinjene slavljenju mira.

Opraštajući se, Benedikt XVI. potaknuo je Libanon čije stanovništvo, kako je rekao, čini prekrasan i bogat mozaik, i cijeli Bliski istok da se hrabro odupru svemu što može ugroziti ili razoriti mir i ugroziti pluralizam vjerskih tradicija. Papa se zahvalio za sve susrete, službene, prigodne i vjerske te za sve izgovorene molitve, bez obzira kojoj kršćanskoj tradiciji ili vjeroispovijesti pripadale.

Sve Libanonce stavio je pod zaštitu Blažene Djevice Marije, čiji se blagdan Blagovijest, 25. ožujka, u toj zemlji slavio kao praznik.

Prije odlaska u zračnu luku, Papa se u sjedištu sirsko-katoličkog patrijarha susreo s predstavnicima svih kršćanskih zajednica u Libanonu. Na ekumenskom susretu okupili su se katolički i pravoslavni patrijarsi te predstavnici i poglavari protestantskih Crkava. Poglavara Katoličke Crkve tom je prigodom pozdravio sirsko-katolički patrijarh Ignace Youssif III. Younan, a Papa je ponovno pozvao na ekumenski dijalog u Libanonu i zajedništvo kršćana.

U Libanonu je oko 40% kršćana, a najveća je kršćanska zajednica Maronitska Crkva koja okuplja oko četvrtine od četiri milijuna Libanonaca i koja je u jedinstvu sa Svetom Stolicom. Slijede grčko-pravoslavna, grkokatolička melkitska, armenska pravoslavna i armenska katolička, sirskopravoslavna i sirsko-katolička, asirska, kaldejska, koptska, protestantske i rimokatolička Crkva.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!