Papa započeo posjet Madagaskaru: Crkva je spremna je surađivati za uspostavu pravog bratstva

Madagaskar je drugo odredište njegovog 31. apostolskog putovanja izvan Italije.

madagaskar.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
07.09.2019 14:50

Papa Franjo doputovao je u Madagaskar u petak 6. rujna. To je drugo odredište njegovog 31. apostolskog putovanja izvan Italije.
 
Drugi dan pohoda Madagaskaru započeo je kurtoaznim posjetom predsjedniku Rajoelinau u predsjedničkoj palači Iavoloha.
 
Pred okupljenim političkim, društvenim i diplomatskim predstavnicima papa Franjo je istaknuo vrednote dijaloga, uzjamnog poštovanja, zajedničke podjele i skrb za stvoreno.
 
Preporučio je suzbijanje korupcije i pomoć siromasima te nastojanje prevladavanja društvenih nejednakosti. Posebno je istaknuo potrebu čuvanja vlastite tradicije i identiteta jer gospodarska globalizacija, čija ograničenja postaju sve očitija, ne smije dovesti poistovjećivanje kultura.
 
Podsjetio je kako je i ustavom zaštićena njihova kultura što pretpostavlja zajedničku podjelu, uzajamnu pomoć i solidarnost, a to uključuje i obiteljske veze, prijateljstvo, dobrohodnost među ljudima i prema prirodi.
 
Na taj se način očituje, kako je sam rekao, duša madagaskarskog naroda koja je sprema suočiti se s teškoćama i raznovrsnim nevoljama. Nakon postignuća neovisnosti zemlja teži za stabilnošću i mirom. To je izazov za sve upravitelje i političare koji su pozvani služiti i štiti vlastiti narod.
 
Upozorio je na potrebu čuvanja prirodnog blaga kojim obiluje zemlja. Njegovo propadanje posebno je ugroženo neorganiziranom sječom drva, požarima i krivolcima što ide u korist nekolicine.
 
Potvrdio je da je Katolička crkva sa svoje strane spremna surađivati trajnim dijalogom s kršćanima i pripadnicima drugih vjeroispovijesti i svim društvenim čimbenicima kako bi došlo do uspostave pravog bratstva koje će znati promicati sveopći ljudski razvoj.
 
Nakon susreta Papa i predsjednik posadili su tipično madagaskarsko stablo baobab.
 
Papa je nakon susreta s predstavnicima vlati posjetio samostan bosonogih karmelićanki gdje je predvodio molitvu Srednjega časa. Poslijepodne slijedi susret s biskupima mjesne Crkve, posjet grobu blažene Viktorije Rasoamanarivo te bdjenje s mladima.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu