Papin spomenik u Rusiji

Kip poglavara Katoličke Crkve prvi puta je postavljen u javnosti u većinski pravoslavnoj Rusiji - i to u njenome glavnom gradu, ispred ugledne državne institucije. Spomenik pape Ivana Pavla II. otkriven je krajem prošloga tjedna ispred Državne knjižnice za inozemnu literaturu u Moskvi.

rus2.jpg
Objavljeno:
 
17.10.2011 00:00
Kip poglavara Katoličke Crkve prvi puta je postavljen u javnosti u većinski pravoslavnoj Rusiji - i to u njenome glavnom gradu, ispred ugledne državne institucije. Spomenik pape Ivana Pavla II. otkriven je krajem prošloga tjedna ispred Državne knjižnice za inozemnu literaturu u Moskvi, prenosi IKA.
 
Novinske agencije nazivaju taj čin još jednim uspjehom blaženoga Pape. Brončani kip izrađen u prirodnoj veličini, ukupne visine gotovo dva metra, prikazuje Papu kako sjedi s otvorenom Biblijom u ruci, uz natpis: "U početku bijaše Riječ". Kako bi se izbjeglo prosvjedovanje pravoslavnih na spomeniku su izostavljeni križ i papinska obilježja. Umjesto toga dvojica kipara iz Ukrajine i Rusije predstavili su Ivana Pavla II. kao humanista.
 
Postavljanje spomenika iniciralo je moskovsko Društvo za međunarodni dijalog, a financirano je uglavnom donacijama iz Poljske. U dvorištu knjižnice u središtu Moskve već je desetak poprsja, među kojima i Leonarda da Vincija, Mahatme Gandhija i Heinricha Heinea, no svi su manji od novoga Papina spomenika.
 
Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu