Poljaci žele kanonizirati vlč. Antu Dujlovića

U župi Ivanjska obilježena 100. obljetnica rođenja mučenika vlč. Ante Dujlovića za kojeg Poljaci žele pokrenuti postupak za beatifikaciju.

kta1.JPG
Autor
HKR/KTA
Fotograf
www.ktabkbih.net
Objavljeno:
 
30.06.2014 08:10

U župi Ivanjska obilježena je 100. obljetnica rođenja domaćeg sina vlč. Ante Dujlovića, jednog od tolikih svećenika Banjolučke biskupije ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Dr. Anto Orlovac je predstavio svoju knjigu o njemu „Vjeran do smrti“, a misu je predslavio biskup Franjo Komarica, u suslavlju biskupa Marka Semrena.

Banjalučki biskup je u propovijedi rekao da sjećanja o Anti Dujloviću nisu izblijedila kod njegovih tadašnjih župljana Poljaka koji su se nakon rata svi morali iseliti u Poljsku.

Biskup Komarica je između ostalog rekao: „Prije stotinu godina i dva dana, kao i na mnogim drugim mjestima u ovoj zemlji došao je – po Božjoj želji – na svijet jedan novi život. Donijeli su ga na svijet od Boga blagoslovljeni kršćanski bračni par Lovren i Ana Dujlović. Dali su mu na krštenju u ovoj župnoj crkvi ime Anto. (...) Nekoć malo dijete Anto – milošću Božjom je postao Kristov svećenik i revno i savjesno vršeći svoju svećeničku službu, dao svoj život za Kristovo Evanđelje i Kristov sveti nauk, braneći – kao Dobri Pastir - povjereno mu stado Kristovih vjernika u župi Gumjera u našoj i njegovoj biskupiji. (...) Njegov krjeposni svećenički život i osobito njegova svjedočka smrt, koju su nasilnom putem prouzročili tadašnji Kajini iz njegova životnog okruženja, nisu izblijedili u zahvalnom sjećanju njegovih pobožnih vjernika – tadašnjih njegovih župljana – Poljaka, koji su se nakon rata svi morali iseliti u Poljsku (...) On je dosita ljubio Boga. To svjedoče i njegovi suvremenici ali i generacije potomaka mnogi od njegovih suvremenika. On je svojim kršćanskim životom baštinjenim od njegovih pobožnih roditelja a učvršćenima od njegovo odgojitelja i profesora u sjemeništima u Travniku i Sarajevu a onda konačno i svojom mučeničkom smrću doista pokazao da je zreo za nebo. On apsolutno zaslužuje da ga i mi – makar tek sada više od 70 godina pošto je prešao u vječnost, konačno počnemo temeljitije upoznavati, a onda i nasljedovati“, kao što to čine njegovi nekadašnji župljani i potomci tih župljana u poljskoj, koji žele za njega pokrenuti postupak za beatifikaciju.

Riječima: „Uprite svoj pogled u začetnika i završitelja naše svete vjere – u Isusa Krista našeg jedinog Spasitelja i bit ćete spašeni za sretnu vječnost“ biskup Komarica je završio svoju propovijed.

Biskup je na kraju i blagoslovio spomen ploču o vlč. Dujloviću, svećeniku mučeniku.
 

Fotogalerija
kta3
kta2

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu