Pomolimo se za Filipine koje je pogodio potres

Otok Mindanao na jugu Filipina pogodio je 30. listopada snažan potres magnitude 6,5 po Richterovoj ljestvici.

filipini.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
01.11.2019 12:59

Riječ je o trećem potresu koji je u posljednja dva tjedna pogodio taj drugi po veličini filipinski otok, zbog čega su se urušile neke zgrade oštećene u prethodna dva potresa. Prema prvim podacima, najmanje je pet osoba poginulo, dok su brojne kuće oštećene ili sravnjene sa zemljom.
 
O. Pietro Geremia, član Papinskoga instituta za vanjske misije (PIME), koji djeluje na otoku Mindanau, u razgovoru za Radio Vatikan primijetio da najsiromašnije drvene kuće nisu teže oštećene te je trenutačno opasnije boraviti u zidanim kućama koje bi se mogle urušiti u naknadnim podrhtavanjima tla. Istaknuo je također da se Crkva angažirala u pružanju pomoći, dijeleći lijekove, hranu i pokrivače; osim toga, biskupi su putem radija molili i pozvali na molitvu za žrtve potresa.
 
O. Pietro je, među ostalim, napomenuo da ima ljudi koji ne žele spavati u svom domu zbog straha od naknadnih potresa. Za njih je potrebno osigurati najnužnije, posebice pokrivače i odjeću.
 
Obilna kiša, koja na tom području pada posljednjih dana, dodatno otežava stanje. Zatvorene su škole, uredi i trgovine te su prekinute brojne druge aktivnosti, primjerice u poljoprivrednom sektoru, s obzirom na to da su se mnogi vratili svojoj kući kako bi potražili zaštitu za djecu i druge članove obitelji.
 
Misionar Geremia na kraju je sve, a posebice najsiromašnije, preporučio u molitve, prenosi Vatican News.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu