Posjet Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oduševio Hrvate u Chicagu

Došla sam ovdje među prijatelje, među obitelj. Ja držim ove ljude ovdje svojom obitelji, kao uostalom i cijelu našu hrvatsku zajednicu u svijetu, poručila je Predsjednica.

DSC_0105.jpg
Autor
hrsvijet.net/Laudato/I.D.
Fotograf
Ivan Mlinarich/Laudato
Objavljeno:
 
04.01.2016 22:49

Prvi radni dan u 2016. godini, naša je predsjednica provela s hrvatskom zajednicom u Chicagu. Predsjednica je sudjelovala na misnom slavlju u Chicagu u nedjelju 3. siječnja u župi blaženog Alojzija Stepinca (jedinoj župi u sjevernoj Americi koja nosi ime ovog velikog hrvatskog blaženog čovjeka).  Svetu misu je predvodio kustos hrvatskih franjevaca za Sjevernu Ameriku, fra Jozo Grbeš u koncelebraciji sa župnikom fra Pavom Maslaćom i gvardijanom fra Nenadom Galićem. Na kraju svete mise, Predsjednici su djeca hrvatskih škola grada Chicaga uručili cvijeće, a ona je onda kratko pozdravila vjernike izražavajući radost što je među njima, te im zaželjela sretnu Novu godinu.
 
Svečani doček održan je u Hrvatskom kulturnom centru-Chicago s oko 600 Hrvata. Sami ulazak Predsjednice u dvoranu izazvao je oduševljenje nazočnih i veliku radost što im je čast ugostiti državnog poglavara Hrvatske u osobi ove vrlo cijenjene hrvatske dame. Događaj je započeo pjevanjem, hrvatske i američke himne, molitvom koju je izrekao fra Pavao Maslać te svečanim ručkom.
 
Program su vodili Marija Duganžić-Pašić, bivša producentica CNN-a, te mladi odvjetnik Zvonimir Kosir. U programu nazočnima se obratio sudionik ovog događaja nadbiskup Chicaga Blase Cupich koji je govorio o ponosnom pripadanju hrvatskom narodu, o ljubavi prema zemlji njegovih baka i djedova te o važnosti povezanosti Hrvata s Hrvatskom. Pozvao je sve na zajedništvo i izrazio radost što je danas među Hrvatima Chicaga u ovaj svečani dan dolaska Predsednice Republike, u njoj jako dragu zajednicu. Nadbiskup Cupich krajem siječnja putuje u Dubrovnik na poziv biskupa Mate Uzinića na slavlje Sv. Vlaha.
 
Nakon nadbiskupa, Hrvatima se obratio Načelnik glavnog stožera hrvatski general Drago Lovrić, koji je izrazio oduševljenje te radost što je s Predsjednicom upravo u Chicagu.  Govorio je o snazi hrvatske vojske te o aktivnoj suradnji s američkom vojskom koja je hrvatsku vojsku pomogla od 1995. Godine u vrijednosti od 550 milijuna dolara. Izrazio je zahvalnost Hrvatima Chicaga za sve što su činili za domovinu, posebice 90-tih godina.
 
Ovaj dan svojom nazočnošću skup je počastila gospođa Ivanka Kuzmanović iz Milwaukeeja, spisateljica i pjesnikinja, majka odvjetnika Tomislava Kuzmanovića koji je branio generala Čermaka u Haagu. Ona je pročitala pjesmu koju je posvetila Predsjednici, a napisala ju je na dan 15. veljače 2015. godine kada je Predsjednica dala svečanu prisegu na Trgu Sv. Marka u Zagrebu.
 
Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović
 
Koracaj ponosno ženo smjela
Gospa Ti Trsatska na rame sjela
Neka Te ona  vodi i čuva
Da  tvoj narod ima  za mrvicu  kruva
 
Za mrvicu kruva i jos više,
Da u budućnosti  lakše diše.
Neka Te pomoć Aljmaške Mati
Na trnovitom putu uvijek prati.
 
Marije Bistričke svete moći
Čuvale Te danju i noći
Molitva čudotvorne Sinjske Gospe
Neka Te milošću svojom pospe.
 
Zaustavi se češće kod Kamenitih Vrata
Pomoli se za svakog branitelja, Brata!
Pomoć  Gospe iz Medugorja zazovi
Da hrabro savladaš svaki izazov novi. 
 
Za Tebe srca iseljenika moli
S tobom na kormilu Domaje tuđina manje boli
Predsjednice svih Hrvata
Kod nas su Ti širom otvorena vrata      
 
(Ivanka Kuzmanović, Milwaukee, Veljača, 2015.)
 
Skup je zatim pozdravio kustos hrvatskih franjevaca za Sjevernu Ameriku fra Jozo Grbeš, te govorio o dijaspori, o ljubavi prema domovini, o ushićenju hrvatskog puka dijaspore 90-tih, o zanosu i spremnosti pomoći domovini. Govorio je i o mučnim 2000.godinama kada je dijaspora ponovno nazivana čudnim imenima, izolirana i proglašavana neprijateljskom. Fra Jozo je zaljučio da hrvatski čovjek u dijaspori ima samo jedan odnos prema domovini, a to je čista ljubav prema zemlji koju nesebično voli.
 
Generalna konzulica RH u Chicagu, gospođa Sanja Laković pozdravila je skup ugodnim riječima te najavila Predsjednicu Republike Hrvatske. Predsjednica se uz oduševljenje obratila svima:

- Došla sam ovdje među prijatelje, među obitelj. Ja držim ove ljude ovdje svojom obitelji, kao uostalom i cijelu našu hrvatsku zajednicu u svijetu. Vidi se nova razina optimizma koja se rađa među hrvatskim građanima i među hrvatskim narodom kako u domovini tako i ovdje u svijetu. Vjerujem da kroz to zajedništvo u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, bolji život u boljoj Hrvatskoj, možemo doista učiniti puno – kazala je Predsjednica te spomenula i radostan dan svoje inauguracije te pozvala sve hrvatske ljude na zajedništvo, na ljubav prema domovini jer naša prekrasna domovina ima potencijala biti najbolja, najuspješnija.

U ime zajednice Predsjednici su djeca u narodnim nošnjama darovala prigodne poklone uključujući i plakate u znak sjećanja na ovaj događaj. U ime cijele hrvatske zajednice gospođa Nevenka Jurković, predsjednica društva Hrvatska žena uručila je ček za Udrugu za osobe s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca koji će Predsjednca predati na povratku u Hrvatsku.

Ovaj događaj u Hrvatskom centru u Chicagu digao je na noge hrvatsku zajednicu i dao novi polet i svježinu za nove projekte i zajedništvo među Hrvatima Chicaga.
 

Fotogalerija
DSC_0487
DSC_0389
DSC_0375
DSC_0320
DSC_0289
DSC_0289 (1)
DSC_0204
DSC_0119
DSC_0110
DSC_0108
DSC_0062

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu