Požar u Noter-Dame je ugašen, spašene su mnoge dragocjenosti

Vatrogasci gase ostatke vatre u crkvi Notre-Dame, a Ured pariškog tužitelja započeo je istragu o ogromnom požaru.

noter-dame.jpg
Autor
IKA/Hina/Laudato/M.P.
Fotograf
youtube.com/screenshot
Objavljeno:
 
16.04.2019 18:55

Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj.
 
Požar koji je izbio u ponedjeljak 15. travnja, u poslijepodnevnim satima, trajao je osam sati prije no što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi. Vatra tinja i dalje unutar zgrade, a bit će potrebna provjera stanja ostatka građevine, kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez.
 
Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.
 
Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.
 
Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća.

Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošli tjedan u sklopu renovacije.
 
Sveta Stolica je sa 'šokom i tugom' primila vijest o katastrofalnom požaru na pariškoj katedrali Notre Dame, 'simbolu kršćanstva u Francuskoj i svijetu', izjavio je ravnatelj 'ad interim' Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti nedugo nakon što je požar izbio. Izrazio je blizinu francuskim katolicima i svim stanovnicima Pariza. Molimo za vatrogasce i sve koji sudjeluju u svladavanju dramatične situacije, rekao je Gisotti.
 
Izjavom su oglasili i francuski biskupi.
 
- Svjesni smo da sjaj Notre-Dame nadilazi glavni grad i da će ostati važan simbol katoličke vjere i mjesto gdje će se svi, vjernici i nevjernici, moći susretati u važnim trenucima povijesti naše zemlje - navodi se u Izjavi francuskih biskupa.
 
Biskupska konferencija uputila je poziv 'vjernicima katolicima da budu sve više i više živo kamenje Crkve živeći otajstvo smrti i uskrsnuća Krista, izvora naše nade'.
 
Novoizabrani predsjednik Francuske biskupske konferencije mons. Éric de Moulins-Beaufort prenio je zaprepaštenje francuskih katolika.
 
- Zaređen sam u toj katedrali. To mjesto predstavlja toliko događaja – rekao je nadbiskup, te je u vezi s tim posebno spomenuo demonstracije ispred katedrale nakon napada na Bataclan u studenom 2015.
 
Rekao je kako je za Pariz, Notre-Dame vrsta svjedočanstva.
 
- To je jedan od simbola napora oko mira, ljepote, nade, vjere pa čak i izvan okvira kršćanske vjere. To je veliki gubitak, velika rana. Ova drama podsjeća nas da ništa na ovoj zemlji ne traje zauvijek  – rekao je de Moulins-Beaufort.
 
Dodao je kako je Pariz najviše pogodilo rušenje tornja koji je 'predstavljao prst ispružen prema Bogu'.
 
Na poprište katastrofalnog požara odmah je došao pariški nadbiskup mons. Michel Aupetit. Preko jedne poruke na Twitteru uputio je poziv svim svećenicima u gradu da zvonjavom crkvenih zvona pozovu vjernike na molitvu.
 
Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo nazvala je požar u katedrali 'teškom kušnjom' a katedralu Notre-Dame 'povijesnom baštinom', 'mjestom vjere', ali također mjestom-simbolom Pariza.
 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Francuska obnoviti Notre-Dame, crkvu koja se smatra važnijim primjerom francuske gotičke arhitekture i koju posjećuje 13 milijuna ljudi godišnje.
 
Francuska organizacija Fondation du Patrimoine čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljane novca za obnovu koja će vjerojatno koštati stotine milijuna eura. Mnogi su putem društvenih mreža najavili svoje doprinose.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!