Predvođena Misa za domovinu u Rimu

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak 3. lipnja u crkvi Sv. Jeronima u Rimu proslavljena je Misa za domovinu.

sveco.jpg
Autor
IKA/laudato/L.G.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.06.2019 13:32
Glavni predvoditelj svečanog euharistijskog slavlja bio je viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza. U liturgijskom zajedništvu sudjelovali su i nadbiskup Francisco Javier Lozano, nekadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i mons. Franco Croci, veliki prior Namjesništva za Srednju Italiju Viteškoga Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu uz koncelebraciju još tridesetak svećenika. Na misi su se okupili i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, kao i veći broj diplomatskih predstavnika.
 
Kardinal Piacenza u propovijedi je podsjetio kako se nalazimo u vazmenom vremenu između svetkovine Uzašašća i kako iščekujemo blagdan Pedesetnice, prenosi IKA. Pritom je podsjetio kako svjetlo i radost uskrsnuća potiče apostole i prodire u dubine njihovih srca te ih čini raspoloživim za Božje planove. Kardinal je pozvao okupljene da se zagledaju u svete, biskupe, svećenike, vjernike laike, koji su bili kušani radi svoje vjere i koji su ostvarili svoju pobjedu u Kristu. Spomenuo se blaženog Alojzija Stepinca koji nas sve poziva da ne ostavljamo Krista samoga već da ostanemo uz Njega, ujedinjeni s Njime, pronalazeći u njemu istinski mir nasuprot nemirima svijeta
 
- Treba imati pogled upravljen u lik blaženog Alojzija Viktora Stepinca te zazivati njegov moćni zagovor kako bi cijela Crkva i svatko od nas, zadobio apostolsku hrabrost da brani Božje stvari pred lažnom i pogrešnom ‘ljudskom svemogućnošću’, da brani ‘prava Božja i na taj način i istinska prava čovjeka, pravu sliku čovjeka pred totalitarizmom koji ne priznaje Božju snagu, ne priznaje Božju prisutnost i Božja prava u svijetu - zaključio je kardinal Piacenza.
 
Na kraju mise je veleposlanik Pelicarić, kao organizator proslave, pozdravio sve prisutne te je na osobit način zahvalio kardinalu te upravi Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima. Napomenuo je kako je uloga Zavoda osobito važna za prošlost i sadašnjost hrvatskog naroda, te da ta ustanova svjedoči kulturu i baštinu Hrvata. Po završetku mise Zbor mladih požeških glazbenika održao je u crkvi Sv. Jeronima kratki koncert. Uslijedio je prigodni domjenak u atriju Zavoda, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!