Prije točno 40 godina za vrijeme Mise ubijen nadbiskup

'Nemojte težiti za tim da imate više, nego da budete više'.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
24.03.2020 14:10
Crkva se danas prisjeća Oscara Romera, nadbiskupa El Salvadora koji je 1980. godine ubijen dok je slavio svetu Misu. Prolivši mučeničku krv prozvan je svetim, a to je potvrdio papa Franjo koji ga je kanonizirao 2018. godine.

Njegov otac želio je da Oscar postane stolar, budući da je kao dijete Oscar pokazivao talent za popravljanje razbijenih stvari. Nešto što će se kasnije očitovati u sasvim drugom 'zanimanju'. 'Popravljao' je izgubljene duše, donosio Boga drugima i bio borac za pravdu.

Nadbiskupom San Salvadora imenovan je 1977. godine, u vrijeme kada su mnogi ljudi u El Salvadoru živjeli u siromaštvu, dok je elitna skupina manipulirala svu političku i ekonomsku moć. 
 
Romero je otvoreno kritizirao režim i one koji ga podržavaju, osudivši slučajeve otmice, mučenja i masovnih ubojstava. Te 1980. godine socijalna napetost dovela je do građanskog rata koji je trajao dvanaest godina. 

- Nijedan vojnik nije dužan poštivati ​​naredbu koja je u suprotnosti s Božjim zakonom. Molim vas. Preklinjem vas. Zapovijedam vam. U ime Boga prestanite vršiti represiju! - očajnički je davao apel salvadorskoj vojsci preko radio emisije. 
 
Bila je to njegova posljednja javna poruka. U ponedjeljak, 24. ožujka 1980. u 18.30 sati slavio je misu u kapeli bolnice Božanske Providnosti. Jedan je napadač izašao iz auta i s vrata kapelice ispalio hitac ravno u srce Oscara Romera.
 
Dana 14. listopada 2018. godine na Trgu svetog Petra papa Franjo proglasio ga je svetim. Papa je za tu prigodu nosio isti pojas uprljan krvlju kakav je Romero nosio kada je ubijen.

 

Nadbiskup Romero očajnički je davao apel salvadorskoj vojsci da prestanu ubijati vlastiti narod. 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu