Progoni kršćana u Etiopiji i Eritreji

Papinska dobrotvorna organizacija Pomoć crkvi u potrebi (ACN) pokrenula je apel za pomoć u naporima dviju država Afričkog roga.

6.jpg
Autor
cruxnow.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
wikimedia
Objavljeno:
 
29.05.2020 18:26

U protekle dvije godine u Etiopiji je napadnuto preko 30 crkava - pola ih je izgorjelo do temelja u podmetnutim požarima u kojima je poginulo 100 ljudi. U Eritreji, gdje katolici čine oko 4 posto ukupnog stanovništva vlada je prisilno zatvorila škole i bolnice u crkvama.

- I Etiopija i Eritreja pate od siromaštva i ekonomske nestabilnosti. U Etiopiji kršćani i kršćanske institucije u posljednje dvije godine proživljavaju nasilna ponašanja kao posljedica mješavine etničkih, političkih i vjerskih razlika. U Eritreji je totalitarna vlada počela progoniti kršćanske institucije kako bi umanjila utjecaj koji Crkva ima na eritrejsko društvo - rekao je Edward F. Clancy, direktor službe Aid to the Church za portal Crux Now.

Clancy je istaknuo kako u Eritreji nema prave vjerske slobode. Vlada dopušta vjerska slavlja samo onim skupinama koji će slavlja organizirati između sebe, bez ikakvog utjecaja na druge. Kršćanske i muslimanske škole su zatvorene kao i bolnice kojima upravlja Katolička crkva, a svu bolničku opremu uzela je vlada.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!