Progoni u Kini idu dalje – prekidaju se obredi sprovoda, vjenčanja

'Bitter Winter', časopis posvećen ljudskim pravima i vjerskoj slobodi u Kini iznosi kako domaća vlast redovito pritvara sudionike vjerskih obreda i tako nastavlja s vjerskim progonima.

Untitled-2.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/Laudato/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
04.07.2019 11:56

Naime, 'Bitter Winter' navodi kako su u travnju ove godine kineske vlasti upale na kršćanski sprovod u Henanu i prekinuli ga jer se obred održavao izvan crkvene zgrade. To je samo jedan od niza slučajeva u kojima se narušio dostojanstven ukop pripadnika određene vjerske skupine. Na 'udaru' kineske vlasti su i pripadnici drugih religija. Tako je, primjerice, taoistički upravitelj hrama uhićen jer je snimio video obreda molitve za mučenike.

Časopis također donosi slučaj kada su kineske vlasti pokušale zaustaviti jedno kršćansko vjenčanje, braneći maloljetnim osobama da prisustvuju vjenčanju te da se postavi bilo kakvo vjersko obilježje izvan crkve. Na drugom mjestu je jedan kršćanski par uhićen jer je tražio od benda da odsvira kršćansku pjesmu na vjenčanju svoga sina.

U rujnu 2018. godine Vatikan je potpisao dogovor s Kinom koji bi trebao biti napredak u odnosima s Crkvom po pitanju odabira biskupa. Međutim, još uvijek nema pomaka u promicanju vjerske slobode te je po posljednjim istraživanjima Kina još uvijek država koja ima najmanju vjersku slobodu na svijetu.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!