Proslava spomendana svetog Roka u Srijemskoj Mitrovici

U ozračju 20 godina župničke službe.

Rokovo2.jpg
Autor
Ivica Zrno/Laudato/M.P.
Fotograf
s. Cecilija Tomkić
Objavljeno:
 
19.08.2019 09:23

Spomendan svetog Roka, priznavaoca, svečano je proslavljen i u Srijemskoj Mitrovici. Euharistijsko slavlje je predslavio srijemskomitrovički župnik, mons. Eduard Španović, uz koncelebraciju vlč. Ivice Zrno, pastoralnog suradnika u Srijemskoj Mitrovici.
 
Sveti Rok je zaštitnik grobljanske kapele na srijemskomitrovičkom katoličkom groblju, stoga ovo slavlje ima osobit značaj za srijemskomitrovičke katolike.
 
Iako je zaštitnik srijemskomitrovičke Župe sveti Dimitrije, sveti Rok je u ovoj župskoj zajednici od davnina prepoznat kao katolički specifikum. Prema kazivanju starijih župljana, na dan svetog Roka dolazili su gosti, a obitelj se okupljala u zajedništvu stola. Zajednički bi odlazili na crkveno slavlje, a sve je odisalo ambijentom svečanosti.
 
Posebnost ovogodišnje proslave Rokova je jubilej 20 godina župničke službe srijemskomitrovičkog župnika, mons. Eduarda Španovića. Upravo na Rokovo, 16.8.1999., postao je župnikom u Srijemskoj Mitrovici. Stoga je ova proslava bila ujedno i podsjetnik na taj događaj kao i prigoda za zahvalu na proteklih 20 godina službe.
 
U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović, pozvao je sve prisutne da, ugledajući se u svetog Roka, imamo hrabrosti odgovoriti potrebama današnjeg vremena i današnjeg čovjeka.
 
- Nalazimo se na mjestu gdje počivaju kosti naših predaka. Oni su nam utrli put vjere i ostavili nam bogati poklad vjere i vjerskog života. Oko svetog Roka, oko naše grobljanske kapele, uvijek smo se, kao vjernici, okupljali. Zato nam je ovaj dan i ova proslava veliki pokazatelj naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - poručio je mons. Eduard Španović.
 
Na koncu Euharistijskoga slavlja, kao predstavnici srijemskomitrovičke župe Sveti Dimitije, mladi, obučeni u narodne nošnje pozdravili su župnika Eduarda Španovića i čestitali mu jubilej.
 

Fotogalerija
Rokovo1

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!