[FOTO] Proslava zlatnog jubileja Hrvatske katoličke misije u Hamburgu

Svečano otvorenje proslave zlatnog jubileja započelo je misnim slavljem koje je predslavio provincijal dominikanskog Reda o. Slavko Slišković.

6.jpg
Autor
Đurđica Erić/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Mario Lasić
Objavljeno:
 
04.12.2019 11:45

Hrvatska katolička misija u Hamburgu proslavila je pedeset godina postojanja i djelovanja. Priprava za slavlje započela je u listopadu hodočašćem zahvale u marijanska svetišta Hrvatske i Bosne i Hecegovine te posjetom gradu Vukovaru gdje su hodočasnici odali počast pijetetu i žrtvi grada Vukovara te svim žrtvama Domovinskog rata.

Svečano otvorenje proslave zlatnog jubileja započelo je misnim slavljem koje je predslavio provincijal dominikanskog Reda o. Slavko Slišković. Program priprave nastavio se izlaganjima, kroz sljedećih nekoliko subota i nedjelja, otaca dominikanaca koji su iznosili svoja iskustva i doživljaje o životu i radu Misije u njihovo vrijeme te predslavljali nedjeljne svete mise.

U tim zanimljivim i rado posjećenim predavanjima braći dominikancima pridružila se i sestra dominikanka Katarina Maglica koja je nazočnim vjernicima govorila o suputništvu sestara dominikanki sa svojim hrvatskim narodom.

Svečana akademija održana je u subotu 30. studenoga u katedralnoj crkvi Svete Marije u Hamburgu. Monografiju Hrvatska katolička misija Hamburg/Kroatische katholische Mission Hamburg 1969-2019 ( Frano Prcela OP, ur. u suradnji s Antom Bobašem OP, prijevod, Monika Lovrić i Frano Prcela, fotografije A. Rokosz OP, M. Lasić, A. Polegubić i drugi, Dominikanska naklada Istina Zagreb 2019., 304 stranice) predstavio je prof. dr. Markus Tymister, dugogodišnji prijatelj i suradnik Misije.

Čestitku svećenicima, časnim sestrama, ali i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u izgradnji Misije uputio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru, mons. Pero Sudar, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu. U svom govoru istaknuo je kako su tijekom selidbi opstali samo oni koji se nisu odrekli onog mjesta iz kojeg su otišli i koji su znali prihvatiti mjesto na koje su došli. Imati dvije domovine znači voljeti ovu samo onoliko koliko onu tamo ne zaboravite. Ako se želi ostati čovjek, nikada ne smijemo zanijekati od koga smo i stoga je hrvatski katolički identitet uvjet čovještva. Dodao je kako moli Boga da se Hrvati ovdje potpuno snađu, da dobiju ono što su tražili i još traže, ali da ne izgube ono bitno po čemu su to što jesu.

U svojoj čestitki ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić kazao je kako su Hrvati obgrlili svijet i svuda nas ima. Naš narod odlaskom u daljinu traži Božju blizinu, a to upravo pruža Hrvatska inozemna pastva. Božju blizinu pružaju upravo svećenici i časne sestre ovdje u Hamburgu već pedeset godina i to je doista razlog za čestitku i slavlje.

Provincijal dominikanskog reda Hrvatske, o. Slavko Slišković, okupljenim je vjernicima u Hamburgu želio istaknuti važnost monografije obraćajući im se riječima: Kada te sutra kći ili sin upita tko si i što slaviš, otkuda smo i kakva je naša povijest, uzmi ovu knjigu koju večeras predstavljamo, u njoj ćeš prepoznati svoje korijene, prošlost, sadašnjost, a vjerujem da ćeš onda pronaći i putokaz za budućnost.

Braći dominikancima čestitku je uputio i prior njemačkog dominikanskog samostana u Hamburgu pater Richard Nennstiel OP.

O. Frano Prcela koji je, zajedno s prof. dr. Markusom Tymister, bio moderator ove iznimne večeri, u svom najavljivanju govora časne majke sestara dominikanki Kongregacije Svetih Anđela Čuvara, s. Jakice Vuco, kazao je da sestre dominikanke djeluju u Hamburgu već punih četrdeset pet godina. Sestra je izrazila zahvalnost svojim sestrama za njihov rad i suživot s vjernicima za sve te godine.

U pratnji priorice bile su upravo časne sestre koje su provele dugi niz godina u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg i svojim nesebičnim djelovanjem snažno obilježile rad Misije. Vjernici su se s veseljem ovih dana družili sa sestrama koje su, kako rado ističu, znatno obilježile njihove živote, dijelile njihove patnje i radosti. Zlatni jubilej prigoda je da se osvježe lijepa i manje lijepa sjećanja - posebno vezana za vrijeme Domovinskog rata, ali i da se istakne velika uloga svećenika i sestara dominikanki u životima vjernika te njihova snažna potpora Hrvatima u Hamburgu kroz sve ove godine.

Miljenko Ružić, u ime Župnog pastoralnog vijeća, izrazio je zahvalnost dominikanskim svećenicima i časnim sestrama koji su nam pomogli da ne zaboravimo tko smo i kome pripadamo, kako bismo u zajedništvu s Bogom i svojim narodom živjeli svoju vjeru. Istaknuo je kako slavimo pedeset godina našeg života, prisutnosti Hrvata katolika ovdje izvan matice domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu, Kristijan Tušek, u svojoj je čestitki istaknuo kako živimo u izazovnim vremenima te kako je današnjem čovjeku posebno potrebna sigurnost i orijentacija. Pozvao je nazočne da svoju povezanost prema domovini sačuvaju, da nastave gajiti hrvatsku tradiciju i jezik te da zadrže svoj hrvatski identitet. Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg, koja u tom smislu daje nemjerljiv doprinos, generalni konzul srdačno je zahvalio. Na kraju svog obraćanja izrazio je želju kako bi se što više hrvatskih građana ponovno vratilo u domovinu, obogaćeni novim i vrijednom iskustvima.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je video čestitku i istaknula kako je pola stoljeća rada Hrvatske katoličke misije u Hamburgu nemjerljiv i dragocjen dar svim hrvatskim iseljenicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su napustili zavičaj i kojima je Savezna Republika Njemačka postala novi dom.

Zaključna riječ pripala je voditelju Misije, o. Anti Bobašu koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali i sudjeluju u radu Misije u Hamburgu. Iznimnu zahvalnost, naglasio je, duguje svojim suradnicima o. Mirku Vlku i časnim sestrama Janji Martinović i Jasni Matić.

Okupljene je svojim glazbenim umijećem zadivila zagrebačka klapa Furešti. Proslava se nastavila u dvorani nasuprot crkve gdje su brojni posjetitelji mogli vidjeti folklorne nastupe HKZ Croatia te HKD Napredak Hamburg. Okupljene je razveselila i svečana torta s logom Misije koju su posebno za ovu prigodu napravili župljani bračni par.

Vrhunac proslave zlatnog jubileja održan je u prvu nedjelju došašća slavljenjem svete mise. Misno slavlje predslavio je mons. Pero Sudar koji je vjernike u svojoj homiliji pozvao na zahvalnost i na hod u svjetlosti. Središnja tema današnjih misnih čitanja, ono na što nas Bog želi upozoriti na prvu nedjelju došašća jest svjetlo. Na jednoj strani svjetlo, na drugoj tama, na jednoj strani život, a na drugoj ono što nije život. Bog nas preko proroka Izaije poziva da hodimo u svjetlosti, sveti Pavao nas u svojoj poslanici poziva da obučemo odjeću svjetlosti, da odbacimo djela tame, a Isus nas u Evanđelju poziva da bdijemo.

Mons. Pero je pozvao pripadnike HKM u Hamburgu da u Gospodnjoj hode svjetlosti, da se obuku se u svjetlo, u odjeću svjetlosti, da bdiju nad sobom, nad vlastitom obitelji, nad ovom Misijom jer se time odazivaju pozivu Isusa Krista. Kazao je da slavlje zlatnog jubileja treba postati zahvala, a zatim trajna radost koja daje snagu života. Istaknuo je, kako je lijepo pripadati Hrvatskoj katoličkoj misiji ovdje u Hamburgu pod zaštitnikom bl. Augustina Kažotića, čovjeka koji je spoznao svu puninu i dubinu Božje ljubavi, a onda je živio punim srcem i postao Božji vojnik, onaj koji ljude štiti i zagovara.

U svojoj čestitki, hamburški nadbiskup, monsinjor Dr. Stefan Heße, kazao je kako je Hrvatska katolička misija od velike važnosti za Hamburg, ne samo zbog lijepog broja vjernika, već zbog snažne vjere kojom podupire i njemački narod. Upravo je u tome jedna od ljepota katoličke vjere, da ne živimo samo za sebe, nego smo jedni drugima potpora i stoga vam želim zahvaliti na vašoj čvrstoj vjeri i molit ću se da svoju vjeru produbljujete, dodao je nadbiskup. Istaknuo je pristupačnost, otvorenost, ljubaznost i gostoprimstvo hrvatskog naroda. Na kraju je zahvalio voditelju Misije i njegovim suradnicama.

Moderator o. Frano Prcela pročitao je dio iz pisma mons. Nikole Eterovića, apostolskog nuncija u Njemačkoj u kojem se nadbiskup zahvaljuje Trojedinom Bogu za blagoslovljeno djelovanje HKM u Hamburgu tijekom prošlih pedeset godina i udjeljuje svoj apostolski blagoslov. Misija je okupljala vjernike koji su dolazili u Njemačku iz političkih ili gospodarskih razloga iz Republike Hrvatske, Bosne i Hecegovine i drugih zemalja u kojima je stoljećima živjela. Tijekom pet desetljeća vjerni su svećenici dominikanci i časne sestre dominikanke i drugi pastoralni djelatnici bili na usluzi brojnim vjernicima koji su u Misiji nalazili duhovnu skrb, kao i dragocjenu socijalnu pomoć, posebno na početku rada i života u novoj sredini. Hrvatska katolička misija je pomagala da očuvaju svoj vjerski i kulturni identitet u procesu integracije u njemačku društvenu zajednicu. Ujedno im je služila kao most prema domovini iz koje su došli.

Među svećenicima okupljenima na misnom slavlju bio je i biskup u miru Hans-Jochen Jaschke koji je oduvijek bio snažna podrška Misiji i veliki prijatelj Hrvata.

U ime grada i gradonačelnika Hamburga svoju je čestitku izrazio Jan Pörksen koji je izrazio svoje divljenje velikim brojem vjernika okupljenim na misnom slavlju i nasmijao sve nazočne rekavši kako su stanovnici Hamburga tek 2018. na Svjetskom prvenstvu u nogometu postali svjesni koliko Hrvata u Hamburgu živi.

Misno slavlje uveličali su i vjernici iz Hannovera i Neumünstera koji su stigli sa svojim župnicima.

Glazbeni dio liturgije vodili su zbor Ave Maria pod ravnanjem sestre Jasne Matić, klapa Furešti i zbor iz Hannovera.

Voditelj Misije, pater Anto Bobaš, na kraju je sve vjernike zamolio da ovu lijepu i veliku proslavu zadrže u svojim sjećanjima jer sjećanja nam nitko ne može istrgnuti i oduzeti. Zahvalio je svim nazočnima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli da ovo slavlje bude ovako veličanstveno.

Proslava se nastavila u dvorani u kojima su brojni posjetitelji mogli probati različite specijalitete vrijednih ruku domaćica. Nastupile su folklorne skupine djece i mladih iz HKD Napredak Hamburg te HKZ Croatia. Za odličnu atmosferu zaslužan je i Darko Matić, koji je pjesmom i sviranjem hrvatskih hitova, okupljene podigao na noge.

 

Fotogalerija
61
62
63
64
65
66
67

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu