Rimska župa otvorila vrata crkve za siromašne 24 sata dnevno

Izvan crkve Svetih Rana svetog Franje nalazi se znak koji poziva ljude da uđu, s citatom pape Franje: 'Crkve uvijek moraju imati otvorena vrata jer je to simbol onoga što crkva: Uvijek otvorena.'

3.jpg
Autor
cruxnow.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
cruxnow.com
Objavljeno:
 
22.01.2020 11:13

Unatoč činjenici da Rim ima oko 900 katoličkih crkava, pronalazak one koja je u svakom trenutku otvorena za molitvu može biti priličan izazov. Neke su crkve otvorene u određenim razdobljima dana, no većina je otvorena samo tijekom misnog vremena.

Ipak, od prosinca prošle godine jedna je crkva u Rimu otvorena 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu s euharistijskim klanjanjem i timom do desetak volontera koji, zajedno sa župnikom, osiguravaju da uvijek ima nekoga za doček onih koji trebaju pomoć.

- Ovaj projekt nije samo za siromašne ljude. Ako dođete ovdje noću, vidjet ćete da se ovdje uvijek netko moli. Često to budu mlade osobe ili nekolicina njih koji su došli tražiti Boga. Uvijek se nadam da će ga ovdje naći. A ako ništa drugo, ako im zatreba, naći će nasmiješeno lice i utjehu znajući da ih ne mora samo Bog poslušati - rekla je Roberta, volonterka u crkvi Svetih Rana svetog Franje za Crux.

Osim što je otvorena cijeli dan, župa daje mogućnost prespavanja, pranja rublja i doručka za oko 200 ljudi. Ova župa nalazi se u povijesnom središtu Rima, samo nekoliko koraka od Panteona i Piazza Navona, a cijeli projekt vodi španjolska katolička nevladina organizacija Mensajeros de la Paz (Glasnici mira). Udrugu je osnovao otac Ángel García 1962. godine,a danas ima nekoliko desetaka domova za starije osobe u Španjolskoj.

Samo u Rimu je oko pet do šest tisuća beskućnika, od kojih mnogi žive u šatorima u blizini Vatikana. Krajem prošle godine papin dobrotvorni čovjek kardinal Konrad Krajewski otvorio je novu kuću za beskućnike na pragu Vatikana, u zgradi koja je povijesno poznata kao Palazzo Migliori.

Izvan crkve Svetih Rana svetog Franje nalazi se znak koji poziva ljude da uđu, s citatom pape Franje: 'Crkve uvijek moraju imati otvorena vrata jer je to simbol onoga što crkva: Uvijek otvorena.'

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!