Ruski patrijarh Kiril u povijesnom posjetu Poljskoj

Poglavar ruske pravoslavne crkve Kiril stigao je u četvrtak u Varšavu u povijesni posjet Poljskoj. Tijekom četverodnevnog posjeta, prvog posjeta jednog patrijarha Moskve i cijele Rusije katoličkoj Poljskoj, Kiril bi u petak trebao potpisati s predsjednikom Poljske biskupske konferencije, nadbiskupom Jozefom Michalikom, poziv na pomirenje Poljaka i Rusa.

patrijarh-ruski-kiril2.jpg
Objavljeno:
 
16.08.2012 00:00

Poglavar ruske pravoslavne crkve Kiril stigao je u četvrtak u Varšavu u povijesni posjet Poljskoj.

Tijekom četverodnevnog posjeta, prvog posjeta jednog patrijarha Moskve i cijele Rusije katoličkoj Poljskoj, Kiril bi u petak trebao potpisati s predsjednikom Poljske biskupske konferencije, nadbiskupom Jozefom Michalikom, poziv na pomirenje Poljaka i Rusa.

"To je prigoda za susret pravoslavaca i katolika i zajedničko razmišljanje o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", rekao je Kiril novinarima po izlasku iz zrakoplova. "Sve se temelji na Evanđelju koji je naš zajednički temelj za rješavanje teških pitanja", dodao je.

Na službeni poziv poljske pravoslavne crkve patrijarh Kiril je u četvrtak posjetio pravoslavnu katedralu Svete Marije Magdalene, a popodne će se sastati s članovima katoličkog episkopata. Tijekom večeri bi ga trebao primiti predsjednik Bronislaw Komorowski.

U subotu i nedjelju su predviđene ceremonije u pravoslavnom svetištu Grabarka, u zemlji sa 38,2 milijuna stanovnika od kojih je pola milijuna pravoslavaca, prema službenim podacima.

Izvor: Hina

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu