Sarajevo: humanitarni koncert i prodajna izložba za školovanje djece

Cjelokupni prilog namijenjen je za školovanje djece u Stadlerovu dječjem "Egiptu".

z.jpeg
Autor
nedjelja.ba/Laudato/L.Ž.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
29.11.2019 09:33
U prepunoj dvorani Svećeničkoga doma u Sarajevu, 27. studenoga, upriličen je humanitarni koncert i prodajna izložba "Darovana ljubav", a cjelokupni prilog namijenjen je za školovanje djece u Stadlerovu dječjem "Egiptu", prenosi nedjelja.ba.

Humanitarni koncert organizirale su sestre Služavke Maloga Isusa, Provincije Bezgrješnoga začeća BDM i Stadlerov dječji "Egipat", a gost večeri bila je klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Koncertu su prisustvovali i vrhbosanski nadbiskup metropolita kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vrhovna glavarica sestara Služavki Maloga Isusa s. Marija Banić te visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. Program je vodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Travničkom sjemeništu.

Humanitarni koncert otvorile su sestre i djeca vrtića "Egipat" i Stadlerova dječjeg "Egipta" pjesmama "Oj, Stadlere" i "Prijatelju siromaha", nakon čega je provincijalna glavarica Sarajevske provincije sestara Služavki Maloga Isusa, s. Maria-Ana Kustura, uputila riječi pozdrava i dobrodošlice. Sestra je naglasila kako se humanitarni koncert organizirao već 15 puta pod nazivom "Stadler, misionar Bosne", a ove godine za geslo ima "Darovana ljubav". Uz ostalo, iz bogate povijesti Družbe koju je osnovao sluga Božji Josip Stadler, izdvojila je samo dio podsjetivši kako je prvi vrhbosanski nadbiskup u Sarajevu utemeljio dvije ustanove za brigu o siromašnoj djeci: žensko sirotište Betlehem 1898. te godinu poslije muško sirotište Egipat. "U ovim sirotištima od samoga početka pa do 1949., kada su komunisti protjerali sestre iz Bosne i Hercegovine, zbrinuto je 10 000 djece", rekla je provincijalka te u ime djece i sestara poželjela dobrodošlicu svim gostima, kako prenosi Nedjelja.ba.

- Večeras su nas okupila naša dječica, živi svjedoci Stadlerove ljubavi prema djeci, koju oni svakodnevno doživljavaju u njegovu Domu Egipat. Vašom pomoću i prisutnošću želimo svi skupa pokazati našu ljubav i brigu te omogućiti im miran i siguran život, sada i u budućnosti. Oni nas trebaju kako bi mogli krenuti u život kao dobri i plemeniti ljudi, te i sami biti oslonac budućim generacijama koje će biti potrebne njihove pomoći - poručila je s. Maria-Ana.
 

Sarajlije pjevale uglas s klapom Sv. Juraj

zz.jpg

Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice bili su gosti koncerta te su počastili prisutne nizom pjesama poput "Oči u oči", "Ružo moja crvena", "Moj dida i ja", "Croatio iz duše te ljubim" i mnogim drugim. Također, tu su bile i nove pjesme poput: pobjednice s 59. Splitskog festivala – "Kuća naše pisme" te "Molitva za ravnicu" koju su ove godine premijerno izveli na Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Publiku je ipak na osobit način dirnula pjesma "Hrvatski mornari" koju je zaželio i s glazbenim majstorima Hrvatske ratne mornarice pjevao maleni Noa.
Na kraju je prigodnim riječima organizatore i sve goste pozdravio vrhbosanski nadbiskup Vinko. Uz zahvalu sestrama koje se neumorno brinu za najmanje i najpotrebitije, na tragu ovogodišnjega gesla "Darovana ljubav", istaknuo je kako ovo društvo treba vratiti ljubav prema djeci.

- Svjedoci smo da su egoizam i oholost ubili radost i nadu. Stoga treba vratiti svijest: kako naučiti ljubiti. I tu su nam djeca najbolji primjer. Najvažnija lekcija je naučiti ljubiti. Tko ne zna ljubiti, ne zna ni živjeti - poručio je nadbiskup ponovivši da se oni koji se nisu naučili žrtvovati, ne znaju istinski ni radovati. Zbog toga je zaželio da svi odavde večeras ponesemo spremnost učiti ljubiti.

Nakon koncerta nazočni su u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa mogli razgledati prodajnu izložbu na kojoj su domaće proizvode i rukotvorine ponudili Prijatelji Maloga Isusa, samostani sestara SMI te udruge građana. Svi zainteresirani su svojom kupnjom različitih slastica, domaćih džemova, meda, likera i rakija, adventskih vijenaca i božićnoga nakita pomogli u školovanju i životu djece u Stadlerovu dječjem Egiptu.

zzz.jpg

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu