Sjeverna Irska odbacila zakon o pobačaju

Sjeverna Irska: Zastupnici odbacili 'nametanje' zakona o pobačaju

29.jpg
Autor
Bitno.net/Laudato/I.B.
Fotograf
bitno.net
Objavljeno:
 
04.06.2020 10:25

Zastupnici u Sjevernoj Irskoj podržali su 2. lipnja apel Heidi Crowter, djevojke sa sindromom Down, za ukidanje zakona o pobačaju koji je 2019. nametnuo Parlament Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, prenio je Bitno.net.

'Ova skupština usvaja važnu intervenciju aktivistkinje za prava osoba s invaliditetom Heidi Crowter te odbija nametanje abortivnog zakona koji obuhvaća sve nesmrtonosne invaliditete, uključujući sindrom Down' - prijedlog je Skupštine Sjeverne Irske. Prijedlog su zastupnici izglasovali u utorak sa 46 glasova 'za', naspram 40 'protiv'.

Premda glasovanje nema obvezujući učinak, tj. neće promijeniti zakon u Sjevernoj Irskoj, prijedlog je značajan zbog dvije stvari. Njime se, naime, šalje signal zastupnicima koji će o potvrdi regulacija glasati u Westminsteru te se daje vjetar u leđa onima koji se zalažu da pitanje pobačaja određuje sjevernoirski parlament.

'Naši zastupnici potaknut će raspravu o ovom rezultatu u Westminsteru. O ovakvim supsidijarnim pitanjima trebala bi odlučivati Skupština Sjeverne Irske' - poručila je na Twitteru Arlene Foster, prva ministrica Sjeverne Irske i predsjednica Demokratske unionističke stranke, koja je prijedlog stavila na glasovanje.

Parlament Ujedinjene Kraljevine donio je u srpnju 2019. Zakon o Sjevernoj Irskoj, s amandmanima kojima se omogućuje  legalizacija pobačaja i istospolnih brakova. Zakon je stupio na snagu 22. listopada jer se čak dvije godine Skupština Sjeverne Irske nije uspjela sastaviti zbog neslaganja između dvije najveće stranke: Demokratske unionističke stranke i Sinn Féina, irske republikanske stranke lijevog centra.

Pravne regulacije o pobačaju uvedene su, u skladu sa Zakonom o Sjevernoj Irskoj, 31. ožujka ove godine, a prema njima dopušten je pobačaj na zahtjev do 12. tjedna trudnoće. Međutim, ako trudnoća prijeti fizičkom i mentalnom zdravlju majke, onda je pobačaj moguće učiniti do 24. tjedna trudnoće, dok je pobačaj bez vremenskog ograničenja (do poroda) moguć u slučajevima jakog oštećenja ili abnormalnosti djeteta. Prijašnji zakon dopuštao je pobačaj samo u slučaju životne ugroženosti majke te ako je postojao rizik od dugotrajne ili trajne ozbiljne štete za njeno psihičko ili fizičko zdravlje.

Ministar zdravlja Robin Swann istaknuo je kako je u sedam tjedana između 31. ožujka i 22. svibnja u Sjevernoj Irskoj napravljeno 129 pobačaja. Za usporedbu, prošle godine bilo ih je osam.

Ipak, zahvaljujući Heidi Crowter, napravljen je korak naprijed u borbi protiv nepravednog zakona. Njezinu borbu podržali su 1. lipnja i katolički biskupi. Pozvali su političare i sve ljude dobre volje da uvide ekstremističku narav toga zakona i ne prijeđu šutke preko njegovog donošenja, nego poduzmu korake za sastavljanje novog zakona koji će odražavati volju većine građana i zaštititi majke i nerođenu djecu.

Poručili su kako je taj zakon nepravedan i nametnut bez pristanka građana Sjeverne Irske, a naša je moralna dužnost, kada god je to moguće, činiti sve što je u našim mogućnostima kako bismo spasili živote nerođene djece, koja bi se mogla pogubiti pobačajem, ali i majke od pritisaka koje bi mogle doživjeti tijekom neplanirane trudnoće.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!