Slovačka ipak ide na 'antigay' referendum

Unatoč kritikama međunarodnih organizacija za ljudska prava, Slovačka će nastaviti s pripremama za održavanje referenduma protiv jednakih bračnih prava za homoseksualce, potvrdio je predsjednik države Andrej Kiska.

pochod-7.jpg
Autor
Hina
Fotograf
www.magnificat.sk
Objavljeno:
 
28.11.2014 12:00

Udruga nazvana Savez za obitelj (AZR) prikupila je uz potporu Katoličke Crkve 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Inicijatori žele izbjeći usvajanje europskog standarda da ljudi u istospolnim partnerstvima imaju ista prava kao i oni u heteroseksualnim brakovima.

Kiska je zatražio mišljenje ustavnog suda o tome krši li takav referendum slovački ustav i dobio negativan odgovor. Kiska je rekao da i dalje ima sumnje oko referenduma, ali da poštuje odluku suda.

U lipnju je vladajuća većina lijevog centra na poticaj tamošnje desnice usvojila ustavni amandman kojim se brak definira kao jedinstvena zajednica muškarca i žene.

AZR i dalje želi održavanje referenduma jer smatra da taj amandman nije dovoljan i želi plebiscitarnu podršku. Očekuje se da će na referendumu biti i postavljeno pitanje može li istospolnim parovima biti dopušteno posvajanje djece i smiju li djeca izostati sa školskih satova o seksualnom obrazovanju ako njihovi roditelji tako zatraže.

Referendum će biti 7. veljače.

Od slovačke neovisnosti održano je sedam referenduma, ali samo je jedan, onaj o ulasku u EU, imao potreban 50-postotni odaziv da bi bio validan. Zato slovačka pučka pravobraniteljica Jana Dubovcova kaže da će "odaziv pokazati je li ova tema jednako važna građanima kao i organizatorima".

U Slovačkoj nije legalan nijedan oblik građanske zajednice istospolnih parova, ali anketa 2012. pokazala da 47 posto Slovaka podržava građansko partnerstvo istospolnih parova, a 38 posto se tome protivi.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!