Slučaj Asije Bibi daje nadu u promicanje vjerske slobode

Jan Figel je specijalni izaslanik Europske unije za slobodu vjeroispovijesti izvan Europe.

6.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
12.09.2019 14:23

Dužnosnik Europske unije koji je imao važnu ulogu u oslobađanju pakistanske zatvorenice Asije Bibi, rekao je da ishod pokazuje potencijal međunarodne suradnje na promicanju vjerske slobode.

Jan Figel je specijalni izaslanik Europske unije za slobodu vjeroispovijesti izvan Europe. U intervjuu za Catholic News Agency pohvalio je Bibi kao "divnu, hrabru ženu i majku punu ljubavi".

- Nije se odrekla svoje kršćanske vjere u zamjenu za slobodu. Tim svjedočanstvom postala je poticaj mnogim drugim kršćanima koji se suočavaju s lažnim optužbama za bogohuljenje - kazao je Figel.

Asia Bibi osuđena je na smrt vješanjem zbog navodnog bogohuljenja u Pakistanu 2009. godine. Optužena je da je izgovarala omalovažavajuće primjedbe o proroku Muhammedu nakon svađe o šalici vode. Presuda smrtne kazne bila je aktualna do listopada 2018. kada je poništena.

Nakon oslobađajuće presude uslijedili su protesti pojedinih muslimana, a Bibi je u Pakistanu ostala pod zaštitnim pritvorom do svibnja 2019. Sada se nalazi sa svojom obitelji na tajnoj lokaciji u Kanadi.

Bibi je nedavno dala prvi intervju nakon puštanja na slobodu, kazavši da pravda i pravosuđe trebaju biti ozbiljno usmjereni na traženje istine.

- Ako želite nekoga kazniti, nemojte to činiti bez da ga saslušate. Učinite nešto za sve ljude koji se nalaze u zatvoru zbog bogohuljenja. Posjetite ih, saslušajte ih, razgovarajte s njima - rekla je Bibi.

Prema određenim podacima, procjenjuje se da je u Pakistanu 77 osoba pritvoreno zbog navodnog bogohuljenja, od kojih su većina muslimani.

Bibi je u svom nedavnom govoru izrekla zahvalnost međunarodnoj zajednici koja je radila na njenom oslobađanju, a posebno Figelu kojeg je opisala kao anđela koji ju je spasio.

Figel je rekao da je mogući razlog zbog kojeg je Bibi devet mjeseci ostala pod zaštitnim pritvorom u Pakistanu taj što su vlada Imrana Khana i pakistanska vojska htjeli iskoristiti ovu situaciju za stavljanje države pod nadzor.

Podsjetio je da su se u prethodnoj vladi formirale relativno male skupine koje su otmicama diktirale neke vladine odluke. Sada su te vođe militantnih skupina i nasilni ekstremisti u zatvoru.

Objasnio je da je njegova umiješanost u Bibijin slučaj trebala osvijetliti pitanja vjerske slobode, budući da je Asijin slučaj bio poznat diljem svijeta kao očita zlouporaba slobode religije i uvjerenja.

Unatoč brojnim razgovorima, Figel je rekao da je pravi napredak u razvoju Bibinog slučaja počeo nakon ljetnih izbora u Pakistanu i dolaskom vlade Imrana Khana. Nakon oslobađajuće presude, Figel je razgovarao s pakistanskim vladinim dužnosnicima te je pomogao članovima Bibijeve obitelji da predaju zahtjev za azil u tri zemlje Europske unije i Kanadi, strahujući da bi i oni mogli postati meta nasilja.

Figel se nada da će Bibijeva priča postati osnova za reformu zakona o bogohuljenju u Pakistanu. Također je rekao kako se ovime pokazuje da Europska unija može potaknuti pozitivne promjene u svijetu.

- Obrana progonjenih i nemoćnih je naša plemenita obveza - kazao je Figel.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!