Park u Herceg Novom dobio ime po sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću

Sveti Leopold nije želio izbrisati razliku između katolika i pravoslavnih, već je osnova njegova ekumenizma pomirenje svih u Bogu.

leopold-zagreb-1-1024x576.jpg
Autor
Tanja Popec/Laudato/J.B.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.09.2017 16:02
Herceg Novi, dan uoči dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića, dobio je park s njegovim imenom. Jednoglasno su to odlučili odbornici mjesnog parlamenta u Herceg Novom 12. rujna, a ploču su postavili dva dana kasnije, 14. rujna. Ovo imenovanje parka Leopoldovim imenom fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije u programu HKR-a nazvao je Božjim čudom koje se dogodilo neposredno prije dolaska Svečeva tijela u rodni grad.

A Božjih čuda sa svetim Leopoldom ne nedostaje niti 75 godina nakon njegove smrti. O tome je za HKR svjedočio don Pavao Medač, svećenik Kotorske biskupije i jedan od članova Organizacijskog odbora za dolazak tijela sv. Leopolda u Herceg Novi i Boku. Svi koji su svjedočili pripremi tijela za put u Padovi upoznati su sa stanjem zemnih ostataka.

- Ne samo da se tijelo sv. Leopolda 75 godina nakon smrti nije raspalo, nego su neki organi posebno očuvani. Potpuno je sačuvan mozak, organi sluha, organi govora i srce. Teolozi koji su o tome razmišljali u tome vide poruku. Sv. Leopold bio je ispovjednik koji je ljude putem Sakramenta pomirenja povezivao s Bogom bogatim milosrđem. To je ostalo upamćeno i to je ono što nas danas s njime povezuje. Upravo očuvanost tih organa govori nam da i danas možemo sv. Leopoldu govoriti, da nas on i danas čuje i razumije, da razumije naše muke, poteškoće i probleme. Podsjeća nas i da on o tome prebire u svom srcu i iz svoje ljubavi prema nama savjetuje nas što nam je činiti i kako nam je živjeti. I danas je on naš sveti ispovjednik - rekao je don Pavao Medač smatrajući da je važno da štovatelji sv. Leopolda i brojni vjernici saznaju i ove detalje o svecu iz Boke.

Također je dodao da su ove činjenice, neraspadnutost mekanih organa koji bi po naravi nakon smrti prvi trebali proći proces, začudile i članove liječničke komisije koji su pregledavali tijelo.

- Svi su ustvrdili da se inače u očuvanju tijela, nakon dužeg vremena, čvrsti dijelovi s vremenom osuše i tako mumificirani ostaju očuvani. Međutim, ovdje se radi o sačuvanim mekanim tkivima – kazao je Medač.

Don Pavao, koji djeluje u Kotorskoj biskupiji u kojoj je ekumenizam, suživot pravoslavnih i katolika svakodnevica, osvrnuo se i na tu dimenziju života sv. Leopolda.

- Sveti Leopold nije želio izbrisati razliku između katolika i pravoslavnih, već je osnova njegova ekumenizma pomirenje svih u Bogu. Tada smo sposobni i za pomirenje jedni s drugima. Pomireni u Bogu smo jedno, tome je jedinstvu težio sv. Leopold, i to je žarko želio ostvarivati i kroz Sakrament pomirenja – dodao je don Pavao Medač.   

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: