Svjetski dan braka – posvećen bračnim parovima kao stupovima obitelji

Danas se obilježava Svjetski dan braka, koji je posvećen bračnim parovima, muževima i ženama kao stupovima obitelji, koja je temelj i Crkve i društva. Ovime se želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat Ženidbe, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Autor
www.ofm.hr/koprivnica/Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
11.02.2024 11:42

 

Zamisao o obilježavanju Dana braka započela je u Louisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom ''vjere u brak''. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo. Godine 1983. uveden je naziv Svjetski dan braka (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači.

Tadašnji papa Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.

Kao misao vodilja Svjetskog dana braka odabrane su riječi ''Ljubite jedni druge''. Ta Isusova zapovijed ljubavi zapisana je u 15. poglavlju Ivanova evanđelja (usp. Iv 15,12). Ona na jednostavan, ali izazovan način govori o tome kako naš nebeski Otac želi da živimo. Ljubiti, odnosno voljeti jedno drugo svakodnevna je odluka – jednostavna, ali zahtjevna.

MOLITVA ZA NAŠ BRAK

Nebeski Oče, zahvaljujemo Ti za Tvoj neizmjerni dar sakramenta braka. Osposobi nas da rastemo u bliskosti s Tobom i jedno s drugim. Pouči nas ljepoti opraštanja, kako bismo sve više i više postajali jedno u srcu, umu i tijelu. Ojačaj našu međusobnu komunikaciju i pomozi nam da postanemo svjedocima Tvoje ljubavi. Pomozi nam da budemo uzori predanja, ljubavi i služenja našim obiteljima i djeci. Učini nas znakovima jedinstva za koje Isus moli na posljednjoj večeri. Otvaramo se vodstvu Tvoga Svetoga Duha, koji nam daje snagu ljubiti u Isusovo ime, slijedeći Njegov put. Amen.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: