Svjetski susret za mir: Suživot i mir su trajne vrijednosti

Važan je zajednički glas koji će iz Sarajeva poslati poruku mira, a takav se mir može graditi samo na temeljima istine i pravde, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na otvaranju Svjetskog susreta za mir Zajednice svetog Egidija, koja već 25 godina potiče ekumenizam kroz promoviranje duha Assisija. "Suživot ne samo da je moguć nego je jedina budućnost kojega možemo poželjeti čovječanstvu", poručio je vrhbosanski nadbiskup i pozvao sve na iskreno zalaganje za te vrijednosti.

skup-sa2.jpg
Objavljeno:
 
10.09.2012 00:00

Unatoč svim postojećim razlikama svi obični ljudi ujedinjeni su u želji za mirom, sigurnošću i blagostanjem, a u dosezanju tog cilja politički i vjerski čelnici pozvani su raditi zajedno, rekao je u Sarajevu hrvatski predsjednik Ivo Josipović kao jedan od političara pozvanih na otvaranje Svjetskog susreta za mir Zajednice svetog Egidija, koja već 25 godina potiče ekumenizam kroz promoviranje duha Assisija.

Skup religija i kultura u dijalogu pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno" okupio je više stotina sudionika, predstavnika gotovo svih važnijih živih religija, a utemeljitelj Zajednica sv. Egidija Andrea Riccardi, koji je i ministar za međunarodnu suradnju u talijanskoj vladi, rekao je da je ideja suživota i dalje veliki izazov čovječanstva i stoga treba stalnu potporu i zalaganje.

"Naša budućnost je suživot", istaknuo je Riccardi.

Predsjednik Josipović na sličnom je tragu u pozdravnom govoru ukazao kako je jugoistok Europe jedinstveni prostor na kojemu stoljećima koegzistiraju katoličanstvo, pravoslavlje i protestantizam, te gdje stoljećima postoji islamska i židovska vjerska tradicija.

Na ovom je području na žalost je bilo i razdoblja kad je to bilo poprište sukoba i ljudske patnje potpuno neprihvatljive za civilizirana društva što je rezultat "sramotnih grešaka i neodgovornosti", rekao je hrvatski predsjednik naglasivši da se previše vremena potrošilo na uzmicanje pred zločinom i na pregovaranje s odgovornima za zločin. Želim vjerovati da je to vrijeme zauvijek prošlo, da je došlo do pobjede razuma, pomirenja i suradnje", napomenuo je Josipović. Također je istaknuo kako je mir taj koji omogućava život i razvoj, a on se nikada ne smije podrazumijevati nego se za njega mora svakodnevno raditi.

Sarajevski skup otvorio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je istaknuo kako je iznimno važno što će poruka suživota i tolerancije na ovaj način otići iz grada koji ni u svojim najtežim trenucima nije postustao u zalaganju za humanizam. "Ovdje se radi o tome hoće li pobijediti ideja zajedničkog života ili ideja razdvajanja", poručio je Izetbegović dodajući da ako zajednički život ne preživi u Bosni teško će preživjeti bilo gdje u svijetu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, koji je po prvi puta otkako je izabran za patrijarha boravio u Sarajevu, rekao je ovom prigodom da je mir temeljna poruka svih religija i tu vrijednost stoga valja uvijek iznova afirmirati. Podsjetivši na patnje koje su preživjeli narodi regije Balkana tijekom povijesti, Irinej je kazao kako to mora biti opomena za budućnost i poziv na uzajamno prihvaćanje, poštovanje i pomirenje.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić podsjetio je na stradanje Sarajeva, "prvog Jeruzalema Europe" u ratu i na više od 10.000 njegovih ubijenih stanovnika. ''Oni više od svega zaslužuju našu iskrenu zakletvu Bogu i čovječanstvu da ćemo uraditi sve da se ovakvo što ne bi nikada i nikome više dogodilo", rekao je Cerić. Mir a ne rat, sigurnost a ne terorizam želja su i potreba svih dobronamjernih ljudi, naglasio je Cerić dodajući kako je važno poslati poruku mira i za Siriju koja danas pati.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je kako je važan zajednički glas koji će iz Sarajeva poslati poruku mira, a takav se mir može graditi samo na temeljima istine i pravde. "Suživot ne samo da je moguć nego je jedina budućnost kojega možemo poželjeti čovječanstvu", rekao je vrhbosanski nadbiskup pozvavši sve na iskreno zalaganje za te vrijednosti.

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci podsjetio je da mir ima posebno značenje za sve koji su preživjeli rat. Svijet je sada na raskrižju, ocijenio je Finci, konstatirajući kako se može opstati samo poštujući i uvažavajući drugog i drugačijeg.

Porukama bosanskohercegovačkih vjerskih lidera pridružio se i papa Benedikt XVI. u čije je ime poslao pismo državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone. Dokazujući konkretnu zauzetost za mir Sveti se Otac, podsjetio je kardinal Bertone, upravo priprema za pohod u Libanon.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy pozdravio je skup rječima kako Sarajevo ostaje trajni simbol patnje, ali i suživota dodajući kako se patnje ne smiju ponoviti, a trajno jamstvo za to su vrijednosti ujedinjene Europe temeljene na civilizaciji zajedničkog življenja. "Bez Europske unije neće biti nikada, ponavljam nikada, trajnog mira na Balkanu", poručio je Van Rompuy.

Svjetski susret za mir u Sarajevu trajat će do 11. rujna, a na tridesetak panela rapravljat će se o izazovima gradnje mira i suradnje među religijama. Na kraju skupa očekuje se usvajanje zajedničkog apela za mir.

Izvor: Hina

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu