Talijanski Caritas u Albaniji

Bombardi za HKR: situacija u Albaniji teža je od one koja se prikazuje u medijima.

Capture.PNG
Autor
IKA/Laudato/L.Ž.
Fotograf
Caritas Europa
Objavljeno:
 
29.11.2019 10:46
Zaposlenik talijanskog Caritasa Daniele Bombardi od prvog je dana na terenu u Albaniji te je za Hrvatski katolički radio govorio o trenutačnom stanju u toj zemlji pogođenoj potresom, prenosi IKA.

- U Albaniji je situacija u ovom trenutku kaotična zbog potresa koji je nedavno pogodio ovu zemlju. Lokalne vlasti nisu uspjele kvalitetno organizirati sustav podrške onima koji su ostali bez kuća, a problem je i u nedostatku informacija o ljudima koji su nestali te se vjerojatno nalaze ispod ruševina -rekao je Bombardi.

On se sa svojim timom trenutno nalazi u Tirani, glavnom i najvećem gradu Albanije te ističe da je iznimno teško pomoći bilo kome u trenutnom stanju straha i tuge.

- Odmah se krenulo na teren u suradnji s kolegama iz Albanije i predstavnicima međunarodnog Caritasa. Preživjelima se dijelila hrana kao i druge osnovne potrepštine koje su im bile prijeko potrebne. Zbog nedostatka informacija o preživjelima i razini štete, i danas su na terenu mnoge zemlje podružnice Caritasa, lokalnog i susjednih zemalja. Kontakti s terena su nas informirali da je situacija znatno teža od one koja se prikazuje u medijima - rekao je Bombardi.
Naglasio je i kako se nadaju da će im informacije koje prikupljaju na terenu u narednim danima olakšati pružanje pomoći nastradalima.

- Dobili smo informacije s periferije Tirane da postoji 45 i više domaćinstava uništeno. To znači da je najmanje 200 ljudi ostalo bez krova nad glavom. U Draču recimo ima oko 300 osoba koje se ne mogu vratiti u svoje domove. Mnogo je još potreba za koje ne znamo, a cilj nam je da ih otkrijemo te reagiramo na njih brzo i kvalitetno. Iz Hrvatske već pristižu financijska sredstva, a u ovom trenutku je to najvažnije – da se uplate sredstva zbog potreba koje su različite. Mi onda kupujemo stvari od važnosti na lokalnoj razini - zaključio je Daniele Bombardi, prenosi IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!