Tko je biskup kojeg papa Franjo hvali u novoj pobudnici?

Ovaj nadbiskup je zaštitnik latinoameričkih biskupa i prava domorodaca.

9.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
aleteia.org
Objavljeno:
 
14.02.2020 16:41

Papa Franjo je prije nekoliko dana objavio novu apostolsku pobudnicu u govori o stanju u Amazoniji. Pozornim čitateljima 'upalo je u oko' kako je Papa u pobudnici spomenuo jednog biskupa, Turibija Alfonsa de Mongoveja. 

- Kerygma i bratsko dobročinstvo predstavljaju veliku sintezu cjelokupnog sadržaja Evanđelja, koja će se neprestano naviještavati u Amazonskoj regiji. To je ono što je oblikovalo život velikih evangelizatora Latinske Amerike, poput svetog Turibija iz Mogrovejoa ili svetog Josipa od Anchiete - napisao je Sveti Otac.

Zašto je taj biskup važan? Naime, De Mongovej je u svoje 24 godine biskupstva krštavao i krizmao pola milijuna ljudi. Među njima su bili Martin de Porres, Francisco Solano i Isabel Flores de Oliva, koji su svi postali sveci. Isabel je poznatija kao Sveta Ruža iz Lime, prenosi Aleteia.

Nadbiskup De Mongovej je proputovao tisuće kilometara kroz najizazovniju divljinu. Nikada nije propustio ponuditi misu i nikada nije prihvatio nikakve osobne darove. Kanoniziran je 1726. godine, a papa sveti Ivan Pavao II. 1983. imenovao ga zaštitnikom latinoameričkih biskupa. Zaštitnik je Lime u Peruu i izabran za zagovornika zaštite dostojanstva domorodačkih naroda.

Zanimljivo je kako je Turibius uopće postao biskup. Španjolski kralj Filip II. pratio je njegove sposobnosti i karakter te je odlučio imenovati mladića velikim inkvizitorom na Inkvizicijskom sudu. Turibij je tada imao samo 33 godine. Mnogi su se žalili i izrazili zabrinutost zbog mladićevog iskustva, ali kralj Filip se nije predomislio. Htio je Turibija.

Kad je nadbiskup Lima umro, kralj je odmah pogledao mogućnosti zamjene. Htio je nekoga na koga može računati. Tada je dogovoreno da kralj može imenovati biskupa, a papa će dati odobrenje. Kralj Filip imenovao je Turibija da ga zamijeni, ali je postojao jedan veliki problem; Turibius nije bio svećenik. Bio je laik i šokiran je kad je čuo da je imenovan. Žestoko je tvrdio da ga se može uzeti u obzir. Kralj se odbio predomisliti.

Turibius je tvrdio da je kanonsko pravo zabranilo kralju da čak imenuje biskupa. Njegovi argumenti bili su jaki, ali je ključnu ulogu odigrao papa Grgur XIII. Godine 1578. je zaređen za svećenika, a godinu dana kasnije papa Grgur XIII. ga je imenovao nadbiskupom Lime. Svoje biskupsko posvećenje primio je u kolovozu 1580. godine.

Nadbiskup Turibius bio je neobično predan i uronio je u svoje poslanje ispunjeno zanosom i entuzijazmom. Doslovno se iscrpio u višegodišnjim misijama na golemom teritoriju, posjećujući svećenike i ljude kojima je stalo. Standardizirao je sakramentalne, pastoralne i liturgijske prakse koristeći sinode koje je sazvao u tu svrhu. Čak je osmislio trojezični katekizam na španjolskim i domaćim dijalektima i naučio propovijedati i govoriti raznim jezicima, omogućujući mu da čuje ispovijedi i razgovara s domorocima na njihovim jezicima.

Sveti Turibij se razbolio na putu kući s jednog od svojih produženih putovanja. Umro je daleko od kuće u dobi od 67 godina. Ironično, predvidio je točan datum i sat kada će umrijeti i doista se to i dogodilo. Umro je 23. ožujka 1606. Bio je Veliki četvrtak, a vrijeme je, kako se predviđalo, bilo u 15:30.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!